«Kiss Me, Honey Honey, Kiss Me», sang Shirley Bassey i 1958 til en sang skrevet av Michael Julien og Al Timothy. Det var Juliens første suksess og Timothys største, og Bassey sang den til en imponerende tredjeplass på de engelske hitlistene. Og det er klart, synger du sanger om å kysse, har du et stykke på vei oppskriften til en hitsingle bare der. Pophistorien renner over av sanger med samme tema, og det er selvsagt ikke uten grunn. Ingen temaer er berørt i større grad enn kjærligheten gjennom populærmusikkens historie, og da snakker vi ikke om årtier, men århundrer.

Kjærlighetssanger er selvfølgelig svært ofte triste affærer om forsmådde fortellerpersoner og sørgelige utfall for selv de mest flammende affærer, men rett som det er også av mer positiv karakter. Sanger om å kysse tilhører i stor grad sistnevnte, men slett ikke alltid. Det viser spillelisten jeg presenterer her med stor tydelighet. Titler som «My Lips Remember Your Kisses» (Nat King Cole), «Missin’ Yo Kissin’» (Billy Gibbons), «The Thrill Is Gone (From Yesterday’s Kiss)» (Aretha Franklin), «Who’s Kissing You Tonight» (Jason Aldean) og selvfølgelig den intenst triste «Kiss And Say Goodbye» (The Manhattans) taler sitt tydelige språk.

Men for all del, i den andre, utsøkt positive enden av skalaen, finner vi blant annet «Kissin’ In The Back Row Of The Movies» (The Drifters), «When I Kissed The Teacher» (ABBA), «Kiss Me Deadly» (Lita Ford), «My Foolish Heart» (Sam Cooke) og «Kiss On My List» (Hall & Oates). Andre igjen er mer humoristiske som for eksempel «It’s Hard To Kiss The Lips At Night That Chew Your Ass Out All Day Long» med Rodney Crowells supergruppe The Notorious Cherry Bombs eller «A Kiss Is Not A Contract» med den newzealandske komikerduoen Flight Of The Conchords. De tilhører dog unntaket. De fleste sangene på denne 300 låter lange listen er av klart positiv karakter.

Siden pop- og rockhistorien er så full av kysselåter er det helt åpenbart mange jeg har utelatt – eller glemt. Ser du ikke din favoritt her? Gi lyd. Selv om denne spillelisten muligens er lang nok som den er, kan vi godt utvide den.

Sjekk også: Positive kjærlighetssanger og Triste kjærlighetssanger