Det var litt av et sjokk da nyheten om David Bowies død braket gjennom medienes lydmur for snart tre år siden. Han ga ut sitt siste – aldeles strålende – album Blackstar på 69-årsdagen sin, 8. januar 2016, og to dager senere døde han. Det kun de færreste var klar over var at Blackstar var hans musikalske farvel, i bokstavelig forstand. Det er en plate – med tilhørende musikkvideoer – proppfull av referanser til det han selv visste ville skje, som av oss andre ble tolket på alle mulige andre måter enn dithet at han faktisk var dødssyk. Blackstar sto likevel fjellstøtt på egne ben, og jeg ga den selv full pott da jeg intetanende om det som ville komme anmeldte den. Jeg publiserte til alt overmål anmeldelsen på selve dødsdagen hans, og dagen etter ble den triste nyheten offentliggjort. Anmeldelsen kan du lese her.

Tre år senere har jeg nok kommet over Bowies dødsfall, men jeg har kanskje i enda større grad enn tidligere innsett hvilken enestående artist han var. Det var i grunnen ikke måte på musikalsk utforskertrang, men det var så uendelig mye mer som gjorde David Bowie til den han var. Etter sine utallige hamskifter fra Major Tom til Ziggy Stardust til Aladdin Sane til The Thin White Duke og så videre, lekte han med ymse personligheter og brukte sin egen berømmelse som utgangspunkt for sine kunstneriske prosjekter. Med David Bowie fikk vi en pakke, noe som ble tydelig belyst i den fantastiske utstillingen David Bowie Is. Les mine inntrykk fra den her.

I dag ville Bowie fylt 72 år, og som vanlig blir det holdt en hyllestkonsert til ham i Oslo, i år på John Dee, der blant annet Michael Krohn, Åse Kleveland og Håvard Bakke står på scenen i kveld. I dag utgis også boken Det siste intervjuet og andre samtaler på Flamme Forlag. Mitt eget bidrag i anledning dagen er en oppdatert spilleliste med 72 fantastiske Bowie-låter. De færreste vil være enige i at det er hans 72 aller beste, men jeg tror de fleste derimot vil være enige i at det meste her holder vann og vel så det. Jeg ønsker uansett god fornøyelse og sender en ørliten bursdagshilsen ut i det ukjente i håp om at han kanskje sitter på en sky der oppe et sted og koser seg. Happy birthday, David!

Sjekk også: David Bowies fantastiske Glastonbury-konsert