I mars i fjor var jeg så møkklei av folk som ikke var i stand til å unnskylde seg for alt det gale de gjorde at jeg laget en spilleliste med 52 låter om temaet, én per uke gjennom et helt år altså. Uten å være direkte utleverende kan jeg røpe at noen av de «skyldige» hadde navn som Trond og Sylvi, og jeg ser få tegn til at det er blitt særlig mye enklere å be sin neste om tilgivelse hverken i politikken eller i samfunnet generelt. Vi lever i kalde tider, og da tenker jeg ikke på det generelle januargufset. Kan du be om unnskyldning, mener jeg det er et tegn på anstendighet. Likeledes, om du ikke er i stand til det, mener jeg det er et tegn på manglende anstendighet.

VG tok tak i saken noen måneder senere, og intervjuet blant annet meg og Magnus Grønneberg, CC Cowboys-sjefen som året i forveien hadde skrevet den nydelige sangen «Det magiske ordet unnskyld». Den befant seg selvfølgelig på min spilleliste, sammen med sanger av blant annet Elton John, Nirvana, Bobby Womack, Madonna, Lene Marlin og Bjørn Eidsvåg.

Siden et nytt år ligger åpent foran oss, blankt og mer eller mindre ubesudlet, tenkte jeg det kunne være på sin plass å minne om verdien av å be om unnskyldning, å kunne innrømme det når du har gjort eller sagt noe du ikke burde gjort. Eller gjort noe du sa du ikke skulle gjøre, som gjerne er det samme som at du har løyet. Eksempelvis pågår nå regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, og vi VET at partiene hvis de kommer i mål alle må svelge kameler, eller som det også kan sies, gå tilbake på løfter de tidligere har gitt velgerne.

Det er det ikke sikkert de vil gjøre. Jeg kan for eksempel ikke komme på noe tilfelle der Trine Skei Grande har unnskyldt seg til de velgerne som trodde på henne da hun sa at en stemme til Venstre ikke ville være det samme som en stemme til Fremskrittspartiet. Hun kommer neppe til å gjøre det heller. Og hva skal KrFs nestleder og sannsynlige kommende leder Kjell Ingolf Ropstad si til de medlemmene av partiet som han med statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs hjelp har ført bak lyset når abortloven ikke blir endret? Og vil Erna i så fall be Kjell Ingolf om unnskyldning for at hun lurte ham? Frp-leder Siv Jensen vil nok også etter forhandlingene ha en og annen unnskyldning å komme med, men kjenner jeg henne rett vil det nok heller vanke noen beskyldninger.

Tilgi meg
eg sko’kje ha gjort det
omforlatels’
ska’kje gjør det igjen
hvis du vil
ska eg holda meg borte
men vær så snill
la meg forbli din venn

Dette er refrenget fra Bjørn Eidsvågs kloke sang «Tilgi meg» som burde gitt både politikere og alle andre noe å tenke på når de har dummet seg ut. Det er ikke dermed sagt at det ikke vil gå galt igjen, men vi trenger jo ikke bli helt katolske heller.

La meg i sakens anledning også sitere Magnus Grønneberg fra VG-intervjuet: «… en unnskyldning må times riktig. Kommer den for sent, funker den ikke. Den har en tidsfrist, et datostempel. Og den må, som min kone sier, komme fra et varmt hjerte.»

Jeg synes det er godt og veldig riktig sagt. Vær snille med hverandre og vis forståelse for hverandre, og for øvrig, ha et godt nytt år. Her er spillelisten både i Spotify og Tidal, og på vegne av sistnevnte vil jeg be om unnskyldning for at tre av sangene, med Future Islands, The Decemberists og Arja Saijonmaa, ikke finnes i deres ellers rikholdige låtbibliotek.

Sjekk også: Takk for følget, 2018 – hei på deg, 2019!