Er det en praktisk «løgn» å skyve elendighet, misnøye og ikke minst kjærlighetssorg foran seg for å forklare, eller kanskje «forklare», strålende plateutgivelser som for eksempel Bob Dylans Blood On The Tracks eller The Cures Disintegration? Begge er eksempler på oppbruddsplater der bitterhet og sinne angivelig har ansporet stor låtskriverkunst. Det er en etablert «sannhet» at triste tilværelser fører til varige, verdifulle og verdige kulturuttrykk. Myten om den lykkelige og på samme tid gode kunstner er stort sett voldsomt fraværende fra den offisielle tolkningen av de fleste artitistiske displiner. Harmoni, lykke og velvære er simpelthen ikke helt comme-il-faut når stor kunst skal defineres.

Joachim Nielsen – Jokke – ga i 1997 ut sangen «Positiv kjærlighetssang» på Trygge Oslo, debutalbumet til Jokke med Tourettes. «Hele mitt liv har jeg vært så negativ/Aldri et ekte smil, bare et sarkastisk flir/Jeg har vært for enkel, på grensen til primal/Men nå har jeg tenkt litt, jeg er helt normal og jævla sentimental». Frigjort fra ironiens hemmende lenker synger han en ren, uforfalsket, positiv kjærlighetssang, om det å være forelsket og å leve i nuet. Og for en låt det er, simpelthen en av de aller flotteste poplåtene Jokke skrev i løpet av sitt altfor korte liv. Så lenge man har en man er glad i ved sin side går det fint, er det enkle «budskapet», og da er det helt på sin plass bare å synge «na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na» i en uendelighet.

Og det finnes faktisk ganske mange andre gode låter også som feirer det å være forelsket, eller som sier noe om på et eller annet vis å elske et annet menneske enn seg selv, eller hva som foregår når to mennesker har valgt å vie seg til hverandre. Et eksempel er faktisk The Cures nydelige «Lovesong» fra nettopp oppbruddsalbumet Disintegration. Jeg har samlet den (i den fantastiske remixversjonen fra samlingen Mixed Up) og 99 andre i en spilleliste som jeg helt ærlig må si er blitt overraskende fin. Da jeg begynte å samle sanger i denne «positiv kjærlighetssang-kategorien» antok jeg  at det ville bli vanskelig å finne mange nok virkelig gode sanger, men der tok jeg feil. Jeg har til og med måttet kutte litt. Her har jeg nemlig valgt å begrense meg til det jeg oppfatter som de 100 aller beste positive kjærlighetssangene i hele verden. At det potensielt skulle være 101 eller 102 av dem er jo utenkelig.

Blant sangene her er Elvis Presleys definitive tolkning av «Can’t Help Falling In Love» som også er min, eller «vår» sang. Da Helle og jeg giftet oss i Las Vegas for mer enn 20 år siden var det til tonene av nettopp denne sangen, og hver gang jeg hører den er det som å få et lokomotiv midt i fleisen. Det er den typen sang jeg ikke kan beskytte meg mot. Jeg blir like rørt hver gang.

Andre udiskutabelt romantiske perler som fikk plass på listen er så forskjellige sanger som Jonas Fjeld og Lynni Treekrems «Engler i sneen» og Michael Jacksons «The Way You Make Me Feel». I tillegg får du åpenbare kjærlighetshyllester som «Ain’t No Mountain High Enough», «You’re The First, The Last, My Everything», «I Walk The Line», «First Time Ever I Saw Your Face», «Since I Met You Baby», «I Don’t Love You Much, Do I?», «My Baby Just Cares For Me» og den hersens «Kjærlighetsvisa» til Halvdan Sivertsen.

La meg også henlede oppmerksomheten på noe mer ukjente perler som The Waterboys’ «Didn’t We Walk On Water», Jim Croce’ «Alabama Rain», Ingrid Michaelsons «The Way I Am», Vidar Vangs «I’ll Be Johnny And You’ll Be June», Golden Smogs «Until You Came Along», Jonathan Richman & The Modern Lovers’ «Somebody To Hold Me» og Kacey Musgraves’ «Late To The Party». Er ikke dette fine romantiske sanger så vet ikke jeg!

Det kan selvfølgelig hende jeg har glemt noen, så si for all del fra hvis du savner akkurat din positive kjærlighetssang. Dessuten har jeg begrenset meg til én sang per artist, men både Paul McCartney og John Lennon er representert både med The Beatles og dessuten Paul med Wings og John som soloartist.

Til alle vantro pessimister der ute (jeg vet dere finnes) kan jeg berolige dere med å fortelle at en tilsvarende liste som denne med nitriste – men veldig fine – sanger om hvordan det går når kjærligheten tar slutt kommer en av de nærmeste dagene. Og bare vent – når jeg sier nitrist, så mener jeg nitrist. 100 dypt sørgelige sanger ligger klare i en egen spilleliste, men inntil den dagen opprinner, hold ut! Nå kommer gladlåtene på løpende bånd.

Sjekk også: Si det med en blomsterspilleliste