I dag er selveste Bob Dylan 75 år gammel. Verdens kanskje største nålevende skikkelse i den ofte glidende overgangen kunstner/låtskriver/artist har nettopp gitt ut sitt 37. studioalbum, Fallen Angels, en nydelig samling coverlåter der fellesnevneren er at 11 av de 12 sangene har vært gjort av Frank Sinatra, en amerikansk bauta Dylan nærer en dyp beundring og respekt for, og hvis sanger han på to plater nå har klart å tilføre nytt liv, og ikke minst, gitt dem sitt eget flotte særpreg.

Les min anmeldelse av Fallen Angels her

I enkelte anmeldelser av Fallen Angels har jeg notert meg at det er uttrykt en smule bekymring for at Bob Dylan ikke skal gi ut flere plater med eget materiale, men vel så mye virker disse hjertesukkene som en slags resignasjon i lys av de nylige dødsfallene til legender som Lemmy, David Bowie, Merle Haggard, Prince og Guy Clark. Nå er Dylan så gammel at vi ikke trenger regne med mer, har det vært antydet.

Skal vi liksom ikke få ha heltene våre lenger enn til de er 75 nå?

Kjenner jeg Dylan rett er det neppe en fraværende muse som gjør at han spiller inn Sinatras sanger for tiden, men snarere at han gjør det fordi han virkelig elsker disse sangene og har hatt et behov for å gjøre sine versjoner av dem. Som Norges sannsynligvis fremste Dylan-ekspert påpeker i sitt essay om Fallen Angels er dette sanger han har hatt med seg hele livet. At Dylan er 75 betyr på ingen måte at han er fratatt evnen til å skape ny musikk, og han er stadig en høyst aktiv konsertartist. Riktignok befinner Dylan seg i noe som må kunne kalles en skjør eller sårbar alder, men han står på til jobben er gjort.

Her er min anmeldelse av Dylans opptreden i Oslo Konserthus i fjor høst

Og i dag skal vi feire ham. Jeg har satt sammen en spilleliste med 100 favoritter, som på ingen måte er oppsiktsvekkende, men veldig, veldig bra. Selv om Bob Dylan er en albumartist av rang med et oppsiktsvekkende høyt antall feilfrie plateutgivelser er det likevel en del sanger som bare MÅ med på en slik liste. Problemet er at det er så mange av disse at det ikke gir stort rom for de mer «eklektiske» valgene. Så ha meg derfor unnskyldt for at jeg har tatt med «Blowin’ In The Wind», «Like A Rolling Stone», «A Hard Rain’s A-Gonna Fall», «Tangled Up In Blue», «Hurricane», «Masters Of War», «I Want You», «Thunder On The Mountain», «Cold Irons Bound», «You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go», «Subterranean Homesick Blues», «Just Like A Woman», «Simple Twist Of Fate», «With God On Our Side» og «Love Minus Zero»/»No Limit». Jeg sier som Ole I’Dole: Det va’kke min skyld!

Samma det. Her er alle de nevnte og 85 andre klassikere. Ingen av sangene fra Fallen Angels er med da bare «Melancholy Mood» er tilgjengelig for streaming, men jeg tok med «The Night We Called It A Day» fra forgjengeren Shadows In The Night som en passende avslutning på lista. Gratulerer med dagen, Bob! Glad i deg!