Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 14 i min resirkulerte adventskalender finner vi Bjørn Eidsvåg og hans favorittjulesanger. Han er vel neppe en mann med særlig behov for presentasjon, men det kan jo sies at han er en dyktig og trivelig hedersmann som kjenner igjen en god melodi når den kommer til ham. Årets fine plate Tapt paradis inneholder 11 ferske eksempler på akkurat det, og han har dessuten nettopp gitt ut to helt nye singler, «Gledelig jul» og «2020». Det er tynt med bonuspoeng for å gjette hva de handler om, for å si det slik, men hør dem. De er gode.

Da tenker jeg det er på tide å gi ordet til Bjørn som hadde dette å si om jul og sine favorittjulelåter, da han laget denne listen til Mitt liv som Eriks lesere i 2017:

Jeg er glad i jula.

Jeg ankommer som regel hytta vår hvor vi alltid feirer jul, godt sliten etter en travel turnéhøst, og stuper kritikkløst inn i alle juleklisjéene. Jeg boltrer meg i sentimentalitet og nostalgi i de dager.

Familien kommer noen dager etter meg, og sammen går vi i gang med å omgjøre en ellers ganske minimalistisk og nøkternt innredet hytte, til en lett glorete julehytte. Stearinlys, peis, røkelse, julepynt, julekrybbe, julenisser, juletre og julemusikk.

Her er noen av de julelåtene som surrer og går hos oss.

«Abide with me», Ella Fitzgerald

Egentlig ikke en ekte julesang, men den har blitt til det hos oss. Ella har en av jazzens flotteste stemmer og beveger meg hver gang hun åpner munnen.

«Deilig er jorden», Sølvguttene

Mer jul enn dette blir det ikke. Jeg har aldri holdt en julekonsert, men hvert år på vår siste konsert før jul, avslutter vi med denne. Publikum reiser seg og synger, jeg jobber beinhardt med klumpen i halsen.

«Det hev ei rose sprunge», Sondre Bratland

Rosa frå Betlehem er vår families favorittjuleplate. Sondre er en nasjonalskatt, og han synger Gud og fedreland rett inn i ryggmargen min.

«Holy, Holy, Holy», Sufjan Stevens

Jeg er svært begeistret for denne særegne artisten. Hans juleplate er en litt annerledes musikalsk reise gjennom julen.

«Mitt hjerte alltid vanker», Garness

Dette er en flott julesang framført av to svært musikalske damer. Vakkert.

«I’ll Be Home For Christmas», Bob Dylan

Dylan goes Waits. Dette er styggvakkert, slik det meste blir når Dylan synger.

«When You Wish Upon A Star», Louis Armstrong

Disney har kuppet jula med denne låta. Tegnefilmer fra morgenen til julenissens ankomst har vært og er en vesentlig del av julaften for atskillige barn. Louis Armstrong er en av de flotteste og mest særegne stemmene fra min barndom.

«Julekveldsvise», Alf Prøysen

Denne sangen har fulgt meg fra jeg ble født og er en av de første sangene jeg selv lærte meg på gitar. Alf Prøysen har vært en av de viktigste smedene av vår sosiale samvittighet i dette landet.

«Her kommer dine arme små», Elias Akselsen

Nok en julefavoritt fra min barndom. Jeg elsker denne versjonen. Elias Akselsen vet hva han synger om.

«I en natt», Bjørn Eidsvåg

Jeg avslutter ubeskjedent med min egen julesang. Jeg skrev den på et hotellrom i Kristiansand, litt frustrert av det voldsomme julekjøret som møter oss på turné i førjulstida. Teksten er lojal mot evangelisten Lukas’ fødselsfortelling; en vakker, mytisk legende, der Gud presenteres som et lite barn født inn i fattige kår – en solidaritetserklæring til oss feilbarlige og hjemløse sjeler. Jeg slutter sangen med å peke på håpet om at livet aldri gir tapt, at kampen for rettferdighet og fred aldri tar slutt, som ligger i oppstandelsesmyten.

God jul!

PS! Hos oss forsvinner jula ut av huset lille nyttårsaften. Da har vi fått dosen og orker ikke mer.

Sjekk også: Favorittjulesangene til Jørund Vålandsmyr