I dag og i morgen forvandles et lite stykke av Oslo til tumleplass for noen av Norges fremste americanaartister – og deres amerikanske motstykker. Den splitter nye festivalen Interstate 19 tjuvstartet med et lite vorspiel i går kveld, og i dag starter hovedprogrammet, med to parelelle konserter klokken 18, Trond Svendsen & Tuxedo på Pokalen og Jeff Wasserman på Smelteverket. Festivalens tredje scene, Vulkan Arena, åpnes av selveste Ida Jenshus klokken 19.

Ifølge en av festivalens grunnleggere, Tom Skjeklesæther, var det er poeng for Interstate 19 å samle flest mulig av de sentrale aktørene i det norske americanamiljøet til denne første utgaven. Det har lykkes. Ved siden av de allerede nevnte er kveldens artister The Northern Belle, Jack Stillwater, Bård Christiansen og Malin Pettersen, mens den engelske duoen My Darling Clementine og den amerikanske superstjernen Ashley Monroe (også del av Pistol Annies med Angaleena Presley og Miranda Lambert) sørger for den internasjonale tilstedeværelsen.

I morgen er også en stor dag med Darling West, Torgeir Waldemar, Country Heroes, Mighty Magnolias, Knut Hem & Terje Kinn og Anders Brodersen fra Norge, samt Aaron Lee Tasjan (som er fantastisk både på plate og live), Chance McCoy og Matthew L. Vasquez som skal forsvare den amerikanske ære.

Søndag avsluttes festivalen med en gratis gospelbrunch klokken 13, der engelske Michael Weston King og Lou Dalgleish og norske Hege Brynildsen og Omar Østli skal fremføre «velvalgte sanger fra gospel-historien, fremført på et behagelig volum, fra en lav scene plassert i sentrum av Mathallen». Fenomenet med gospelbrunch er ikke særlig utbredt i Norge, men i USA er det stort, og det er veldig gøy.

Interstate 19 er en festival å ønske hjertelig velkommen. Den arrangeres av Norsk Americana Forum som er en interesseorganisasjon for musikere, låtskrivere, arrangører og mediearbeidere som jobber innen americanafeltet. Ifølge forhåndsomtalen vil Interstate 19 – Oslo Americana Weekend «også by på paneler, live-intervjuer, workshops og en merch general store, samt et stort tilbud av passende mat på restaurantene på Vulkan- og Mathallen-området.»

For dem som lurer på navnet Interstate 19 kan jeg fortelle at det er en veldig kort amerikansk highway på snaue 101 kilometer i Arizona som går fra den meksikanske grensebyen Nogales og nord til Tucson. Er ikke det americana, så vet ikke jeg!

Her er fullt program med lenke til billettsalg

Men nå, folkens, musikk! Her er en spilleliste med smakebiter fra de forskjellige artistene som spiller. Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid!

Sjekk også: Kiss Me, Honey Honey, Kiss Me – spilleliste for svermere