Ikke alle er like glade i å stå opp om morgenen. Selv tilhører jeg nok også den kategorien, men hver morgen tvinger jeg meg opp, mer eller mindre gryntende og trøkt i trynet. På den annen side, etter en dusj er jeg bare happy, og når jeg så har fått i meg litt frokost er det ingen sak å gyve løs på dagens dont. Det er kanskje ingen regel uten unntak, men i det store og det hele setter jeg stor pris på morgenkvisten. Jeg synes det er en fin tid på dagen, der verden sakte våkner til liv rundt meg.

Musikk er i så måte essensielt, og det er kanskje den som aller mest bidrar til at jeg våkner. Og det slo meg forleden at det finnes utrolig mange sanger der ute som handler om forskjellige aspekter ved det å våkne, stå opp og starte en ny dag. Her måtte det bli spilleliste.

Hva er vel da mer naturlig enn å åpne med Edvard Griegs enestående vakre «Morgenstemning» av Peer Gynt? Så kan man velge en av flere videre veier for morgenstunden; å elske slik Dusty Springfield oppfordrer til i nydelige «Just A Little Lovin’»; stå opp til en kjempefin dag med et kjempestort smil (hvis du heter Boo) til tonene av The Boo Radleys som gir jernet noe så innmari; eller «Snooza» slik Annika Norlin formulerer det under artistnavnet Säkert! og sier at «Snooza med mig, trots vad du säger är jag ganska säker på att ditt jobb kommer överleva utan dig fem minuter till». Det stemmer nok.

Med hanen til hjelp ønsker The Beatles oss «Good Morning, Good Morning», og Knutsen & Ludvigsen hilser «God morgen, Norge». Povl Dissing og Benny Andersen forsikrer oss om at livet ikke er det verste vi har og at kaffen snart er klar i «Svantes lykkelige dag», mens Hockney har en litt mer knotete «Breakfast» på gang. I «Record Player Still On» med The Northern Belle er det til de grader dagen derpå, mens trauste arbeidsfolk er på vei til jobb i Erik Lukashaugens «Skogsmorgen» der han har satt musikk til dikt av Hans Børli. Tom Waits kjører en tidlig morgen mot ukjente horisonter i sin gamle «Ol’ 55», og han har også en historie på lur om å feste seletøyet på muldyret og pløye åkeren som start på dagen i «Get Behind The Mule».

Og så videre.

Det er med andre ord nok å ta av, og da jeg kom skikkelig i gang klarte jeg ikke stoppe før jeg hadde kommet opp med 250 sanger. Det er ikke sikkert det er nok til å våkne på heller, så gi gjerne lyd om du ser noen favoritter som mangler.

Uten mer om og men ønsker jeg alle en god morgen og starter musikken.

Sjekk også: Aldri i livet – spilleliste som sier NEI!