De aller fleste av oss sitter hjemme akkurat. Noen av oss kan jobbe, andre er permitterte eller har mistet jobben, og ting ser mørkt ut. Her sitter vi, og vi kan ikke annet. Det verste er sannsynligvis usikkerheten mange føler på. Vi aner ikke hva som skjer neste uke, neste måned, til sommeren.

Heldigvis er det ting å glede seg over i denne underlige nye hverdagen også. Selv om vi sitter og trøkker er det mange gode hjelpere der ute som ikke er i karantene og som trår til der de kan. Tider som disse er en test for et helt samfunn, og så langt synes jeg vi har klart oss bra. Tross alt.

Ikke bare det, vi har også tilgang på levende musikk takket være glupingene bak tiltak som Brakkesyke 2020 og Koronerulling, der norske artister i alle sjangere strømmer solokonserter fra stua eller andre private arenaer, rett hjem til oss som sitter i karantene og ikke kan omgås andre. Det er virkelig ganske stas, og vi kan selv velge hva inngangsbilletten koster. Et nydelig initiativ som gjør at vi kan være litt sammen også, om det enn bare er på nettet. Det er muligens et tankekors for alle dem som frem til nå har ment at vi er mindre sammen på grunn av at vi i vår moderne tidsalder kommuniserer digitalt snarere enn ansikt til ansikt. I disse dager får vi beviset for at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Ølsalget er muligens mangelfullt på de digitale konsertoverføringene, men ellers er det riktig så hyggelig, spør du meg.

Nå har jeg vært innom en rekke digresjoner for å komme til poenget, en spilleliste med mer enn 300 sanger som handler om det å være hjemme, innendørs, på vei hjem eller savnet fra hjemmet. Slike ting. Enkelte av sangene handler også om at det ikke er like bra å være hjemme for alle, og det er trist. Ideelt sett skal hjemmet være vårt endelige tilfluktssted, rammen for vår trygghet og følelse av velvære og kjærlighet. Ikke vet jeg, men det kan være noen som leser disse linjene som burde tenke over akkurat dette. Det er viktigere enn noen gang at vi er snille med hverandre og tar vare på hverandre.

Men nå er det tid for hjemmesanger. Her finner du stor variasjon og veldig mye fint. God er den spillelisten som kan skilte med blant annet The Byrds, Darling West, Everything But The Girl, Sade, Neil Young, Elvis Presley, Joni Mitchell, Pink Floyd, Ole Paus, deLillos, Kanye West, Dwight Yoakam, Mogwai, Arctic Monkeys, Lyle Lovett, Henning Kvitnes, Johnny Cash, Kylie Minogue, Kirsty MacColl, Jonas Fjeld og Muddy Waters.

God fornøyelse, og nok en gang, vær snille med hverandre – og hold ut. Det går over. Det blir bedre.

Sjekk også: Den lille store koronahjelpen til norske artister