Det er sagt og skrevet mye om hvor hardt koronapandemien rammer utøvende kunstnere, det være seg musikere, filmfolk, teateransatte eller andre, i det tilsynelatende uendelige. Som frilansere, selvstendig næringsdrivende og løsarbeidere står veldig mange av dem som tilhører kulturbransjen i fare for å miste levebrødet, praktisk talt fra en dag til en annen. Som frilansjournalist ser heller ikke jeg spesielt lyst på situasjonen, spesielt med tanke på at mye av det jeg dekker er reiseliv, et felt som ikke står øverst på ønskelisten til mine oppdragsgivere akkurat nå.

Men vi gjør det vi kan for å holde hjulene i gang, og norske artister har samlet seg om Facebook-prosjekter som Brakkesyke 2020 der de holder konserter hjemme i egen stue og strømmer dem live med oppfordring til publikum om å vippse det de vil for å være «til stede». Det finnes også andre lignende initiativ, og min oppfordring er å følge dem – og bidra i så stor grad du kan. Kulturarbeidere er ikke den eneste sårbare yrkesgruppen om dagen, men vil vi ha kultur når koronaviruset en gang er slått tilbake – og det vil vi – er det en fordel om vi hjelper der vi kan.

Mange norske artister har også oppfordret norske radiokanaler til å kun spille norsk musikk i denne krevende tiden. As if! Det ser ikke ut til at spesielt mange har tatt den på strak arm. En annen bønn fra norske artister er å strømme mest mulig norsk musikk akkurat nå. Selv om det ikke gir dem rare inntekten, vil det iallfall kunne gi en viss oppmerksomhet som helt sikkert er kjærkommen, også den dagen disse artistene skal ut på veien igjen der de normalt jobber beinhardt for å tjene til livets opphold. Å være musiker eller artist er ingen snarvei til rikdom, om noen skulle leve i den villfarelsen.

For å gi et ørlite bidrag og i det minste litt honnør til norske artister (og indirekte til alle i kulissene; lydfolk, lysfolk, scenearbeidere, bookingagenter, arrangører, konsertsteder, bartendere, sikkerhetsvakter, og så videre), har jeg satt sammen en liste med musikk av norske artister jeg beundrer. Listen er naturligvis lang, og den er veldig, veldig, VELDIG god. Her er de tre kremdamene på bildet; Signe Marie Rustad, Stine Andreassen (representert med The Northern Belle og Silver Lining) og Malin Pettersen (representert som soloartist, med Lucky Lips, med Amund Maarud og Lucky Lips og med Robert Moses & The Harmony Crusaders); og her er Cezinando og Tøyen Holding, Thomas Dybdahl og Sondre Lerche, Louien og Ida Jenshus, deLillos og Dumdum Boys, Ingeborg Oktober og Siri Nilsen, Rabagast og Honningbarna, Anna Of The North og Sigrid, Egil Olsen og Bare Egil Band, Johan Berggren og Erik Lukashaugen og en bønsj med andre dyktige folk. Dessuten har jeg gjort plass til Robert Moses, Luke Elliot og Jeff Wasserman, amerikanske artister bosatt i Oslo.

La det for øvrig være nevnt at dette ikke er noen definitiv liste av noe slag, og at jeg helt sikkert har glemt en rekke flotte artister som også hører hjemme i dette utmerkede selskapet. Det er likevel ikke poenget. Poenget – oppfordringen – er å spille norsk musikk akkurat nå. Den trenger ALL den hjelp den kan få. Ta vare på hverandre og nyt dagene så godt det lar seg gjøre!

Sjekk også: Dystopisk science fiction-country