Luke Elliot
«Somebody’s Man»
(Name Music)
[usr 6 text=»false»]

Da jeg for noen måneder siden hørte «Somebody’s Man» første gang begynte jeg bare å le. Ikke fordi Luke Elliots nye sang er ufrivillig komisk eller noe slikt, men fordi en meget velkjent stemme kommer inn etter to vers og gir den et voldsomt løft. Sivert Høyem har en av de mest bemerkelsesverdige stemmene jeg vet om, og da jeg hørte ham legge seg inn på sangens bro klarte jeg ikke la være å le, rett og slett fordi det låter helt latterlig fett. Trenger du en gjennombruddshit, sa du? Ring Sivert!

Ikke dermed sagt at den per i dag oslobaserte Luke har skrevet en låt det er mulig å stille seg likegyldig til. Med eller uten Sivert Høyem er «Somebody’s Man» en oppsiktsvekkende sterk sang med noe av den samme stemningen i seg som «I Love You All The Way», den første singlen fra det kommende andrealbumet. Det er mørkt, mektig og uttrykksfullt, og der han brukte gospelkor på den forrige singlen, benytter han altså Sivert på denne. Det går jo nesten ut på det samme. Selv sier Luke at Siverts stemme har en «hest og kjerre-effekt», at den drar med seg hele lasset som ligger bakpå. Det verste (beste?) er at det kun trengtes ett opptak.

«Somebody’s Man» er en sang om å bli forlatt av den man elsker. Protagonisten står tom tilbake, bitter, desperat og strippet for illusjoner og håp. Luke synger som om livet står på spill og får lytteren til å tro at det virkelig gjør det:

I can’t stand this place
Got off the bus with a secondhand suitcase
I had it made, now strangers just whisper and stare
as your letter crumbles in my hand
I wish I was somebody’s man

Med utsøkt sans for tilstedeværelse trekker Luke med sine tekstferdigheter lytteren rett inn i sangen. En enkel kassegitar spiller opp, og når Luke begynner å synge kommer bass og trommer til, før en nydelig fiolin og et storslått orgel legger seg inn etter første vers. Freddy Holm som har produsert sammen med Luke står ansvarlig for gitar, bass, fiolin og orgel, mens perkusjon og trommer besørges av Magnus Buer Hansen. Sangen bygger seg stødig opp i intensitet, og når Sivert kommer inn tar det selvsagt helt av.

Things look OK from time to time
Then walking in like it owns the place
Comes despair slapping hope in the face
If the sky would just shut off its lights
I could sleep, I could sleep
All day and night

Her er det ikke mye glede å spore, men for en låt det er! Noe som også slår meg – som veldig viktig – er at vi nå aner mer enn bare konturene av artisten, sangeren og låtskriveren Luke Elliot. Med denne og den foregående singlen er han i ferd med å etablere sin egen tydelige identitet og stemme, med det flotte debutalbumet Dressed For The Occasion som en stødig grunnmur. Jeg har ved gjentatte anledninger trukket frem navn som Leonard Cohen, Nick Cave og Nina Simone for å plassere Luke musikalsk, og selv om disse strengt tatt fortsatt er gjeldende, begynner det nå å bli slik at han tar plass ved siden av sine forbilder og inspirasjonskilder snarere enn at han bare håper å bli tatt opp i det gode selskap. Luke Elliot har så store ambisjoner, arbeidsvilje og ikke minst talent at dette ikke kommer som noen bombe, men det er godt å konstatere at det nå er i ferd med å skje.

Sjekk også: Er dette tidenes feteste Petty-cover?

Uten å foregripe begivenhetenes gang har jeg en anelse om at det virkelig vil gå veien for Luke nå. Å invitere med seg Sivert Høyem som duettpartner var et meget klokt valg. Hans bidrag løfter sangen det lille ekstra som skal til for å gjøre den til en beskjeden hit (Luke konkurrerer ikke med Alan Walker, Lukas Graham og de andre som dominerer hitlistene, så det er grenser for utbredelse han kan oppnå), og ikke minst gi ham den oppmerksomheten han både trenger og fortjener. Han jobber målrettet med å erobre markeder i flere europeiske land og har den siste tiden fått mye oppmerksomhet i Sverige.

«Somebody’s Man» vil helt garantert gi ham et nytt push, og det kan bli riktig så stort om ting klaffer. Det tror jeg avhenger mer av innsatsen Luke er villig til å gjøre enn av stjernenes posisjon, for å si det sånn, og så vidt jeg kan bedømme er det ingenting i veien med Lukes innsatsvilje. Just do it, man!

Sjekk også: Årets store høstspilleliste