«Gratulerer med dagen, kjære Alexander! Jeg kjenner ingen andre som har så mange baller i luften samtidig som han har tidenes lugneste tilstedeværelse. En som allerede har skrevet seg inn i norsk musikkhistorie og gjort mer for flere enn de fleste, og spilt og laget enorme mengder enormt god musikk parallelt.» – Malin Pettersen

Jeg vet ikke om mange som er så godt likt som Alexander Lindbäck. Alexander hvem da? undrer du kanskje. Alle som har befunnet seg i nærheten av det yrende americanamiljøet i Oslo vet hvem han er, men kanskje ikke så mange andre. Den supertrivelige finnmarkingen sitter bak trommene og spiller for alskens artister, om det er Signe Marie Rustad eller Malin Pettersen, i et av sine egne band som The Secret Sound Of Dreamwalkers og Roger Græsberg & Foreningen, eller som innleid hjelp for artister såpass forskjellige som Grant-Lee Phillips, The Jayhawks, Vazelina Bilopphøggers, Sister Rain eller salige St. Thomas. Han er også plateselskapssjef og driver den lille etiketten Safe & Sound Recordings som gjennom en årrekke har markert seg som noe av en kvalitetsgarantist.

I anledning av at Alexander – eller Alex blant venner – fyller ikke spesielt runde 42 år i dag, er det meg en enorm glede å presentere en vaskeekte bursdagssang til ham. Den er skrevet av hans venn Robert Moses og fremført av Robert og hans eminente band Harmony Crusaders, og i høst vil den bli å høre på deres kommende tredjealbum. Dessuten har en lang rekke venner og kollegaer fra nær og fjern sendt varme hilsener til ikke-jubilanten. Noen av oss har holdt på med å forberede denne presangen i det skjulte en god stund nå, hvisket og tisket og gått bak ryggen til dagens bursdagsbarn (som sant å si ikke er så vanskelig i disse koronatider), og forhåpentligvis klarer vi også å overraske ham en smule. Det har kommet inn såpass mange og hyggelige hilsener til Alex at dette nesten er som et bursdagsselskap i seg selv – vel å merke med en pandemi som bakteppe.

«Happy Birthday, Alex!» er likevel ikke utelukkende en presang til bursdagsbarnet, men en godbit som er ment å glede alle andre også. Denne sangen er et strålende stykke quirky popmusikk som er en ren lykkepille, perfekt mental medisin i en krevende tid. Hadde det du leser nå vært en anmeldelse, hadde jeg gitt sangen en soleklar sekser!

For å gi Alex en skikkelig gave har Robert også valgt å spille inn en video, skapt av Nikolai Grasaasen, til sangen som nok vil overraske den uforvarende mottakeren. Her spiser Robert kake og feirer bursdagsbarnet – uten bursdagsbarnet til stedet. Det er altså en vaskeekte koronavideo, men den tar en overraskende vending mot slutten når Robert ringer på hjemme hos Alex. Gjennom et spindelvev av hvite løgner og dårlige bortforklaringer har Robert med hjelp fra Alexanders kone Irene fått visitten til å fremstå som noe litt annet – og ikke minst noe mindre – enn hva den faktisk var ment å være:

I videoen ser vi Alex’ umiddelbare reaksjon når han hører sangen for aller første gang (videoens beste sekvens, synes Robert), men han er forledet til å tro at dette kun er noe som blir utgitt på en plate «en gang til høsten» – og at besøket fra Robert og videofotograf Nikolai Grasaasen er ment som en slags stille bursdagsmarkering på forhånd i forbindelse med at de lager noen små filmsnutter til alle sangene på platen. Det er altså bare delvis sant.

Her kan du se videoen, men jeg anbefaler å skrolle videre nedover siden for å se de mange hilsenene til bursdagsbarnet.

«Happy Birthday, Alex!» er første single og smakebit fra Robert Moses & The Harmony Crusaders’ oppsiktsvekkende tredje album Leaving, Longing, Love. Singlen blir tilgjengelig på alle strømmetjenester på mandag, mens selve platen skal ut i september hvis dagens planer følges. Det er en spretten og intenst morsom sang som – og nå tar jeg i her – hadde passet perfekt inn på en av de senere platene til The Beatles. Amerikanske Robert, som har bodd i Oslo i mer enn 20 år, har tidligere vist seg som noe av en rocker og americanahelt, men på «Happy Birthday, Alex!» slår popsmeden i ham ut i full blomst.

Bandets to foregående plater – Self-Developing Country (2013) og Plutonic Friends (2018) – ble produsert av henholdsvis Haldens eminente multiinstrumentalist Freddy Holm og det godt innkjørte tospannet Torgeir Waldemar/Anders Møller, og da vet du at du får både fet americana og rock i monitor. Den nye platen er derimot spilt inn med Bendik Brænne bak spakene, og da er det kanskje ikke så overraskende at virkemidlene og referansene blir noen andre. Tro meg på mitt ord når jeg sier at «Happy Birthday, Alex!» bare er toppen av et isfjell der Robert står og skriker ut sin troskap til den store popmusikken, mens resten av bandet – Anders Hofstad Sørås (gitar),  Ketil Kielland Lund (Fender Rhodes), Terje Støldal (bass), Glenn-Vidar Solheim (trommer og perkusjon) og Malin Pettersen (vokal) – gir jernet i bakgrunnen sammen med Bendik som sørger for veldig mye grom lyd og moro med blås og mellotron.

Foto: Julia Marie Naglestad
Robert Moses & The Harmony Crusaders, fra venstre Glenn-Vidar Solheim, Ketil Kielland Lund, Robert Moses, Malin Pettersen, Terje Støldal og Anders Hofstad Sørås. Foto: Julia Marie Naglestad

Men hvordan ble nå «Happy Birthday, Alex!» til? Selskapslivet er jo fullt av «spesialkomponerte» bursdagssanger som av åpenbart gode grunner ikke utgis på plate, men dette er et unntak, noe som absolutt ikke bør betraktes som en noveltysang. Den er en vesentlig del av det jeg lover også er et vesentlig album, virkelig verdt å glede seg til. Over til Robert, som forteller om sangens tilblivelse på engelsk:

One day about six years ago I ran into Alex waiting to get into a concert just after he had received the unforeseen news that his relationship was over. He seemed pretty shaken up by it. He told me about it and as I listened, I thought his life could get very interesting and soon full of possibilities. This could be a blessing in disguise, though it’s hard to see when we are hurting, and an unknown future is suddenly thrown ahead of us.

A couple of years ago Irene, his wife, asked a number of us who have played music with him to contribute with a song or video message for a surprise video she was putting together for his birthday. I sat down and the beginning of this song just popped out and I sent it. When I was going through a number of possible songs for the next record and came to this one, I remembered that day I ran into Alex and thought about the great things that had happened to him since then. He had married Irene and became a father for the first time, and there were probably a number of other wonderful experiences he had that he could not have predicted back then. He seemed pretty happy. With that in mind I further developed the song.

This song is written to the person I met standing at that crossroads on that day, telling him that it is going to work out no matter what he does or decides. And I like to think that’s what has happened to him, having a dream or two come true along the way.

Foto: Nikolai Grasaasen
Robert Moses og Bendik Brænne i studio under innspillingen av «Happy Birthday, Alex!». Foto: Nikolai Grasaasen

Alexander Lindbäck ble født i Alta for 42 år siden. Familien flyttet til Lakselv da han var to, og Alex bodde der i hele oppveksten. Han har også en sterk tilknytning til Halden siden moren er derfra, og var ofte på besøk som barn for å besøke besteforeldrene, før foreldrene selv valgte å flytte dit. Men om musikkmiljøet i Halden er aldri så godt, ble det likevel Oslo for Alex. Der har han bodd mesteparten av sitt voksne liv og vært en kraft i musikkmiljøet på så mange vis. Han startet bandet Seven Doors Hotel i 2003 der han var frontfigur, vokalist og gitarist, men det er altså bak trommene han trives aller best, som for eksempel i bandet til St. Thomas frem til hans triste dødsfall i 2007. I årene som er gått siden har han tilsynelatende ikke gjort annet enn å holde takten, men det er ingen grunn til å skue hunden på hårene. Alex har adskillig flere ferdigheter enn bare å håndtere noen skarve trommestikker.

Jeg kjenner noen mennesker her i verden som jobber mer enn andre, og Alex er et av dem. Han sier tilsynelatende aldri nei når noen trenger en trommis – jeg tror ikke han har det i seg å si nei – og spiller til en hver tid i flere band. Samtidig driver han sitt utmerkede lille plateselskap Safe & Sound Recordings der han blant annet har utgitt Signe Marie Rustad, Roger Græsberg & Foreningen, The Secret Sound Of Dreamwalkers, Label, Dingus, Granem, The Late Great og Country Heroes. Klientlisten hans for øvrig er lang som fy og noe uoversiktlig. I tillegg til musikken pusler den bibliotekutdannede Alex rundt ute på Folkemuseet på Bygdøy der han er fulltidsansatt som databasekoordinator i dokumentasjonsavdelingen som har ansvaret for bibliotek, arkiv, katalog og fotosamling.

Man kunne fint slengt ut et lite «there’s no rest for the wicked» her, men «wicked» er blant de ordene som passer aller dårligst for å beskrive dagens bursdagsbarn. Han er mer i avdelingen for «verdens hyggeligste menn». Det er nok også årsaken til at så mange har villet sende en hilsen til Alex i dag. Her kommer de på rekke og rad nedover, fra venner, samarbeidspartnere og trommeslagerkollegaer.

Men aller først, en udiskutabelt uvanlig hilsen, direkte fra Norges kuleste platesjappe Big Dipper, representert ved Jacob T. Krogvold alias Papa Doom, med special guests Tusmørke. Vær så god:

«Haaappy birthday to you, Alexander! Du er en av de fineste folka vi i Label vet om og vi har ekstremt mye å takke deg for. Det var nettopp du som startet karrieren vår ved å gi ut vår første single og debutalbumet Oslo So Slow og oppfølgeren All City. Du har alltid hatt trua på at alt er mulig, og den trua har smittet. Du har en enorm arbeidskapasitet og stå-på-vilje der du for å nevne noen ting er far, ektemann, en god venn, plateselskapsboss, produsent, musiker i hundre band både på plate og live (takk igjen!), engasjert og underholdende musikkelsker i SoMe, samtidig som du arbeider 100 prosent stilling på Folkemuseet og sier ja til alle rundt deg. I tillegg inspirerer du oss andre i musikkbransjen til å fokusere på å lage god musikk og ikke bare #showbiz som du sier. Alexander, du er mannen med det store hjertet for mennesker og musikk. Gratulerer med dagen!» – Hilsen Label

Her er også en liten musikalsk Beach Boys-hilsen fra Labels vokalist Magnus Jacobsen, spilt inn i anledning dagen:

«Hei Alexander, og gratulerer så mye med 42 år rundt solen! Du er en knupp som mormor ville sagt. Takk for din innsats som inspirator, musiker og ikke minst venn, Kaasa!»Thomas Gunerius, The Harvey Steel Show, The Secret Sound Of Dreamwalkers, m.m.

«Kjære Alex! Gratulerer så mye med dagen! Du er en ekte musikkentusiast i ordets beste forstand, hel ved, god på å framsnakke og hjelpe andre. Og med upåklagelig smak på musikk og ikke minst trommer. Du vet å sette pris på ekstremt lekre rosa new vintage-trommer (nå også med Rims!), og er heldigvis en av de få som foretrekker cocktailtrommer framfor cocktail. Håper du får en strålende feiring med fyrstekake og gammel Vazelina! Stor bursdagshilsen fra Martin Windstad.»

«Gratulerer med fantastiske 42, Alexander! Velkommen etter! – Eldar Vågan (60), Vazelina Bilopphøggers (…enda eldre karer…)»

Foto: Erik Valebrokk
Eldar Vågan (60) sender sine hilsener. Foto: Erik Valebrokk

«Gratulerer så mye med dagen din! Som alle vet nå er du verdens beste platedirektør, og det er en fryd å samarbeide med deg. Håper at fremtiden vil bringe mange nye showbizsprell på oss i lag. Kos deg på dagen din, så sees vi snart!» Tor Thomassen, The Late Great

«Alex, jeg gleder meg til å spille trommer i bandet ditt. Sorry for at jeg var sur hele den turneen hvor vi først møttes i Spania. Ingen slår som du!»Kenneth Ishak, Beezewax

«Du emigrerte tidlig fra Halden til Oslo, Alexander, men vi håper du vender tilbake til åstedet. Gratulerer med 42 allestedsnærværende, Alexander!» – Kai Andersen, produsent

Steinar Krokstad, Sambandet

«Gode Alexander. Gode, greie, snille, kloke, fornuftige, sprø, flinke, vennlige, snurrige, solide, trygge, artige Alex. Vi har kryssa mang ei grense sammen, vært i Køben og London, overlevd The Boy Wonder og The Golden Boy, The You Fucked Up Lady og The You Made Shit Man. Alltid med stil og verdighet, humor og glede. Du gjør en trist dag om til et lunt minne og en nedtur til nok en artig erfaring. Heldige e vi som har dæ som venn. HURRA HURRA HURRA, HURRA HURRA HURRA, HURRA HURRA HURRA. Din for alltid, Petter.» – Petter Pogo som blant annet spilte med Alex i backingbandet til St. Thomas, m.m.

«Alexander tror på musikken og sangen. Ikke mange gjør det på den måten, helt inn til beinet. Takk for at du gjorde det første Granem-albumet mulig, støttet og sto på. En ildsjel og et godt menneske uten sidestykke, og en fabelaktig trommis. Gratulerer med dagen! Snart blir det eplemost og trommer i monitor igjen.»Frode Granum Stang

«Gratulerer med dagen, Alexander! Du er mannen med det største heavy metal-hjertet i hele americana-Norge. Respekt!»Håvard Takle Ohr, Kvelertak og El Cuero

Foto: Erik Valebrokk
Håvard Takle Ohr fra noen år tilbake da han spilte i Oslo Ess, sender sin respekt på dagen. Foto: Erik Valebrokk

«42: «The Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything.» Gratulatoire til platemogulen, hilsen undersåttene dine.» – Finn Håkon Werner Borgi, Seven Doors Hotel

«Alexander Lindbäck is one of those very special musicians who can walk into a music store, take anything off the wall, and play it with such pure expression that one would swear he were born with that instrument in his hands. Guitar, drums – you name it. That said, Alex could wander into a hardware store and make music with a hammer. It’s who he is. He’s always got a song within in his ears and I would venture to say it’s a darn good one, judging from the warm spirit he brings to the party. I’m fortunate to call Alex a dear friend. I’m grateful for his kindness, his wildly contagious humor and I feel privileged to have performed together on memorable occasions. So Alex, my friend, here’s wishing you a very happy birthday. Yours truly, Grant-Lee Phillips»

«Hei Alex og gratulerer med dagen! Håper du får en god fyrstekake og en fin-fin plate å høre på, med akkurat passe antall korder og nok vers til å vare gjennom et par kaffekopper.» – Jørund Vålandsmyr

Foto: Erik Valebrokk
Både Jørund Vålandsmyr og Malin Pettersen er i gratulasjonskorpset til Alex. Foto: Erik Valebrokk

«Hurra for tidenes Alexander! Takk for all hjelpa med å dra Dingus ut av Drammenselva, og takk for andre former for samarbeid vi har bedrevet. Håper det blir mer av den slags, om så bare for å slurpe kaffe. Gratulerer!»Emil Kraugerud, Dingus

Til Alex:

Thomas og deg, en tidlig morgen i Reiseradioen for mange år siden nå.
Det var vel første gangen vi to traff hverandre?
Thomas var ikke helt i form for en direktesending og vi var usikre på hvordan vi skulle gripe det an, men så.
Så snakket vi likevel, på lufta, på direkten til rundt en million sommermennesker, om vennskap.
Om utenforskap, om ensomhet, om musikken og mer om vennskap.
Og det ble så fint. 
Du løftet ham, hva? 
Dønn lojal, bekymret og likevel morsom og slik har jeg i grunnen tenkt at du kanskje er.
Dønn lojal, bekymret og likevel morsom, alltid vittig, aldri kjedelig.

Alexfar, musiker med land i nord og trommestikker i sør:
måtte ditt rause, pussige hode kranses med ballonghunder og tulipaner.
Gratulerer med dagen!

Beste hilsen Kari

Kari Slaatsveen, NRK

«Alexfaktorander, far til Gustav, bror til tusen, som en mor for Meg! Hurra og hipp, la din dag bli snydelig!»Martin Hagfors

«Kjære Alex, gratulerer med dagen din! Å sitte på første rad med deg i Oslo Konserthus, på John Prines siste konsert i Norge, den opplevelsen er nesten på høyde med det å være venn med deg! Evig takknemlig for begge. Og takk for at du er Alex for musikkmiljøet i Oslo! Håper du får en fantastisk feiring med den fantastiske gjengen din! Klemmer, Vibeke!»Vibeke Sjøvold, Rootsy Music

«Alex er en sånn person som man vil ha ved siden av seg både når det går bra og når det går dårlig. Både i musikken, og i livet. Det er en glede å få spille med han på fast basis, men det er personen bak trommesettet jeg setter aller mest pris på. Gratulerer med dagen, Mr. Kvakk! Jeg er veldig glad i deg.» – Signe Marie Rustad

Foto: Erik Valebrokk
Alex har fast plass som trommeslager i bandet til Signe Marie Rustad og ga ut det andre albumet hennes, Hearing Colors Seeing Noises, i 2016. Foto: Erik Valebrokk

«One early morning in winter Alex, a violin player and myself left the Fredrikstad train station bound for a gig up in Trondheim. It was a cold crisp morning and most musicians look sluggish at 6 am yet Alex somehow looked perky and wide awake with both his parents in tow. It was snowing and we got in our seats and it was a type of train where the windows opened. All of a sudden Alex’s mom came running towards our window: «The sandwiches! The salmon sandwiches!!!!!!!!» We reached out and grabbed a brown paper bag stuffed with the best salmon I have ever tasted. I guess Alex is also quite a fisherman as well as musician! He said he caught the fish, I believed him. He said I should go fishing way up north, I said yes but I never made it there. The train ride was nice and quiet and so we made it to the gig and were finished and loading out at 1 am, a nice ending to a very musical, blue ribbon sandwich day.» – Mark Olson, eks-The Jayhawks

«Gratulerer med dagen, Alexander! Det er godt å se at du vokser opp til å bli en fin mann. En stund etter at vi alle har begynt med sprøyter skal vi møtes i en bamsekos!»Anders Svendsen, Halden Electric

«Gratulerer med 42-årsdagen, Alexander! Vi gleder oss til du flytter til Røa og vi nok en gang kan oppdatere Wikipedias ‘Kjente personer på Røa’, dersom moderator godtar Hovseter da.»Egil Brækken, American Suitcase

«Alexander har en varhet for menneskene rundt seg, han er hensynsfull, morsom og god. Han er en musiker som hele tiden utvikler seg og som har opparbeidet seg en bred erfaring etter å ha spilt med en rekke artister opp gjennom åra. Rullebladet er langt. Ikke nok med det, har han også gitt andre artister en sjanse til å nå et publikum gjennom sitt arbeid med Safe & Sound Recordings. Mange artister hadde ikke nådd dagens offentlige lys uten han. Uten Alexander hadde en rekke norske artister aldri blitt hørt. Som venn og bandmedlem er han engasjert, omsorgsfull og arbeidsom. Han har også et hav av dårlige vitser og ordspill som i hvert fall jeg setter ekstremt stor pris på. Han er en usedvanlig bra mann, og jeg tror alle som har fått sjansen til å bli kjent med Alexander vet hva jeg snakker om. Ønsker deg en god bursdag!» – Kristine Marie Aasvang, The Secret Sound Of Dreamwalkers

Foto: Erik Valebrokk
Her er Alex på plass bak trommene i The Secret Sound Of Dreamwalkers, sammen med Kristine Marie Aasvang og Thomas Gunerius. Foto: Erik Valebrokk

«Alexander Lindbäck er norsk musikklivs mest positive vesen. Han er en glimrende låtskriver, trommis, og bryllupssanger, og jeg er glad for å kalle Alexander min gode venn.»Eirik Søreide, booking Polar Artist

«Norges mest hardtarbeidende, men også dynamiske trommeslager. Det er få med like god teft på god musikk som deg. Digger å jobbe, prate plater, skit og gitarer med deg. Håper vi får spille mer sammen igjen snart og gratulerer med dagen, Alexander!»Roger Græsberg

«Gratulerer med dagen, Alexander! Du er ganske heldig som får spesialskrevne sanger til deg selv om du ikke feirer et rundt tall engang. Men det er fordi du er en nydelig fyr og nydelige fyrer fortjener en spesialskrevet sang hvert år!»Martin Horntveth, Jaga Jazzist

Foto: Erik Valebrokk
Jaga Jazzist-trommis og superprodusent Martin Horntveth slår en trommevirvel eller to for Alex. Foto: Erik Valebrokk

«Et av de første konkrete minnene av Alex er fra tiden da vi hadde begynt å sysle med DWYBO-klubben vår. Han hadde fått med seg dette og var på tilbudssiden med en gang. Trengte vi å låne noe backline kanskje? Skulle han snakke med/tipse/overtale noen artister om å spille hos oss? Han kjente tilsynelatende alle. I starten var vi mildt skeptiske. Ingen er vel så hyggelige mot folk de ikke kjenner? Det måtte ligge noe bak. Men nei, Alex er helt genuint snill, uselvisk og oppofrende.

Plateselskapet hans er også et eksempel på det. Safe & Sound Recordings har vært enmannsoperasjon som har utgitt enormt mye bra musikk – selv om Alex egentlig ikke har hatt tid til det. Likevel har det han har fått til med plateselskapet vært viktig for mange artister, og for et helt miljø. Han ga blant annet ut andreskiva til Signe Marie Rustad, som er en plate vi spilte mye alle sammen. Det er nok ikke helt utenkelig at Alex skal ha litt av æren også for at Signe endte hos oss da det var tid for tredjeplaten.

Et annet kjennetegn ved Alex er jo hvor sentral han er i alle bandene han spiller i (uavhengig av om han også gir dem ut). Det er neppe noen overdrivelse å beskrive ham som mye mer enn en trommis (ikke til forkleinelse for de mange som er trommiser alene) i de fleste av disse. Vårt inntrykk er at han ofte fungerer som – minst! – både materialforvalter og stage manager, og generelt bidrar med sitt betydelige organisatoriske talent på de fleste områder der det behøves. Hvordan han får kombinert dette med familieliv og øvrige forpliktelser er noe av et mysterium, men han virker såpass zen med det hele at vi har ikke egentlig sett poenget med å spørre.» – Eivind Eide Skaufjord, Geir Ramstad Sletvold og Christoffer Nyegaard Mollestad, Die With Your Boots On

«Hipp-hipp-hipp og gratulerer så mye med dagen, Alex! Klem, Claudia» – Claudia Scott

Foto: Erik Valebrokk
Det vanker bursdagsklem fra Claudia Scott. Foto: Erik Valebrokk

«Gratulerer fra meg også, Alexander, du utrettelige, utsøkt positive, alltid imøtekommende, hardtarbeidende og evig velspillende gode mann. Det har vært et privilegium å kunne være del av denne uvanlige bursdagspresangen til deg – og en inspirasjon. Når jeg blir stor vil jeg være som deg! Å være så godt likt som du er skyldes ene og alene at du er et fantastisk menneske, positiv og sympatisk i alle henseender. Det er en fest å kjenne deg, og jeg slutter helhjertet opp om alle de gode ordene fra dine mange venner og kollegaer som har sendt sine hilsener. Hjertelig til lykke med dagen, Alex! I ærbødighet og respekt, Erik Valebrokk»

HAPPY BIRTHDAY, ALEX! (Robert Moses)

Happy Birthday, Alex
May all your dreams come true
Happy Birthday, Alex
Does it really matter what you do?
You can blow out the candles
Wish upon a star
Bang a drum
Howl at the moon
Happy Birthday, Alex
May all your dreams come true

Life will stop and haunt you
Even worse it may pass you by
We’ve got two hands to grab it
But alone we’re paralyzed
Even men with everything
Starve face down in pie
Happy Birthday, Alex
Let your dreams come true

Take a look around you
Friends and family at your side
You know you’ll always have us
No matter what you decide

Happy Birthday, Alex
May all your dreams come true
Happy Birthday, Alex
Does it really matter what you do?
You can blow out the candles
Wish upon a star
Bang a drum
Howl at the moon
Happy Birthday, Alex
May all your dreams come true
May all your dreams come true
May all your dreams come true

Foto: Nikolai Grasaasen
Robert Moses under videoinnspillingen til «Happy Birthday, Alex!». Foto: Nikolai Grasaasen