I en lang artikkel om julemusikk som jeg skrev for et par måneder siden og publiserte her på bloggen for to uker siden nevnte jeg at jeg i år skulle foreta et eksperiment. Jeg skulle ikke spille noen av de opplagte «kjøpesenterlåtene» hjemme, noe jeg mente ville bli krevende, men jeg har faktisk klart det. Med unntak av at vi spilte litt Rat Pack-jul til pinnekjøttmiddagen forleden har jeg avstått fra «Last Christmas», «Do They Know It’s Christmas», «Rockin’ Around The Christmas Tree» og hele sulamitten for øvrig. Jeg har til og med unngått The Pogues’ «Fairy Tale Of New York» av den grunn at også den – hvor bra den enn er – blir spilt i hjel hver eneste førjulstid.

Men nå sitter jeg i den katalanske fiskerlandsbyen Cadaques der Helle og jeg har søkt et slags eksil, langt unna overflod, kjøpepress og førjulsstress. Ikke at vi ikke unner oss god mat og drikke, gir hverandre presanger og feirer jul, men tempoet er lavere her – og vi nyter det. Det er til og med strålende solskinn, masse dagslys og slett ikke gærne temperaturer.

Da mener jeg at det også må være lov å ta frem den julemusikken jeg har søkt å unngå i hele førjulstiden. Nå har freden senket seg, og da er det på sin plass med litt «Driving Home For Christmas», «O helga natt» og «Silent Night», og jeg har satt sammen min definitive Topp 100-liste med de julelåtene jeg setter aller høyest. Nøyaktig hvilke det er vil selvfølgelig forandre seg fra år til år, men her finner du uansett 100 sanger jeg mener er helt latterlig gode. Og hvor mange ganger jeg enn har hørt enkelte av dem, er de slitesterke så det holder. Jeg vil bare ikke høre dem flere ganger daglig de siste to månedene før jul.

Med det tenker jeg vi ønsker god jul fra vår lille flik av paradis med en generell oppfordring om å ta vare på hverandre, være greie med hverandre og ikke ta velstanden for gitt. Tilværelsen er skjør, og for mange er ikke julen den beste tiden, for å si det forsiktig. Alt godt fra litt sørafor.

Sjekk også: Årets 75 beste album og årets 75 beste låter