Hva hadde rocken vært uten gitar? Jeg kan ikke en gang begynne å spekulere på det. Gitarløs rock er så utenkelig at det går på forstanden løs, og jeg kan med hånden på hjertet – eventuelt gitarhalsen – si at noen av mine største musikalske øyeblikk er når jeg kan lukke øynene og la meg henføre av en velspilt gitarsolo – helst skrudd opp til 11. Gitarister som Jimi Hendrix, Frank Zappa, David Gilmour, Keith Richards, Chuck Berry, Neil Young, George Harrison og Eddie Van Halen er så ubegripelig viktige for rockens utvikling at det nesten ikke er gøy en gang. Jo, forresten. Det ER gøy! For øvrig er jeg smertelig klar over fraværet av kvinnelige gitarister her, og det er også åpenbart for tynt også med norske gitarister på listen.

Jeg har samlet en spilleliste med 100 av mine favorittgitarlåter. De inneholder enten en gitarsolo som er helt vilt bra eller er tungt gitarbaserte. Mange vil garantert savne sine favorittlåter, men dette er altså min liste. Det er heller ingen vits i å forveksle dette med et forsøk på å samle metalrockens fineste stunder selv om både Metallica, Kvelertak og Van Halen er med her. Igjen, det er mine favoritter. Merk deg også at låtene som er med er rockbasert. Jeg har bevisst valgt vekk eksempelvis store jazzgitarister. Her skal det drønnes.

La meg legge til at denne listen kunne sett annerledes ut i morgen, men akkurat nå sitter jeg her og synes disse 100 låtene er blant de feteste i hele verden. Sett musikken på full guffe og la det stå til!

Sjekk også: 100 fantastiske instrumentaler