Koronatiltak verden rundt har hatt – og fortsetter å ha – stygge konsekvenser for musikkbransjen. De omfatter en hel næringskjede som favner alle fra plateselskap til lydfolk – og artister. Her hjemme kom hjelpende tiltak som Brakkesyke 2020 og Koronerulling raskt på plass, som en håndsrekning til noen av de artistene som fikk grunnen revet vekk under seg over natten for snart to måneder siden. Likevel, både de umiddelbare konsekvensene og de videre ringvirkningene av alle disse tiltakene, innebærer at hele industrien vil blø i lang tid fremover.

Nå har innstrammingene blitt moderert en smule, og per i dag er arrangementer med inntil 50 publikummere tillatt. Fra 15. juni vil tallet være 200, ble det kjent under regjerings pressekonferanse i går kveld. Det er imidlertid ikke bare å arrangere konserter som før av den grunn. Mange steder vil slite med å overholde regelen om en meters avstand mellom publikummere eller bord, og samtidig få til noen form for lønnsomhet med redusert bemanning og flere arbeidsoppgaver, ikke minst inkludert renhold og desinfisering. Likevel har mange serveringssteder nå valgt å åpne dørene igjen, og her i hovedstaden hvor alkoholsalg har vært forbudt i halvannen måned, er det merkbart – og selvsagt kjærkomment. Men hva med konsertene?

I bakgården på Revolver starter i kveld en konsertserie av det naturlig nok meget eksklusive slaget, under paraplyen Drømmedag, med Torgeir Waldemar som første artist ut. Den lille klubben i Møllergata i Oslo er et slags ground zero for den pågående norske americana- eller nordicanabølgen. Her har svært mange av de store artistene vanket og spilt fra de var helt ukjente, og de tre gutta bak Die With Your Boots On – Eivind, Christoffer og Geir – hadde sine første DJ-opptredener her. De har gått fra å være countryentusiaster, DJs og bookingfolk til å starte plateselskap med Signe Marie Rustad, Malin Pettersen og The Northern Belle i stallen. Så langt. Trioens betydning for norsk americana slik den fremstår i dag skal ingen underslå. Og det startet altså på Revolver.

Signe, Malin og «Belle» er blant artistene som skal sørge for drømmedager i bakgården de nærmeste ukene. Riktignok er ikke sistnevnte endelig bekreftet, men alt tyder på at de stiller med noe redusert besetning, hvilket betyr frontfigur og låtskriver Stine Andreassen og våpendrager Bjørnar Ekse Brandseth på gitarer. Det skal helst ikke være mer enn to musikere på den lille scenen, men det gjøres rom for enkelte unntak.

Darling West skal spille som duo i morgen, lørdag. Mari Sandvær Kreken og ektemannen Tor Egil Kreken gleder seg til å opptre.

– Det var veldig fint med disse internettkonsertene, men det var rare greier, sier Mari med henvisning til først Brakkesyke-konserten der de to strømmet hjemme fra stua, og noen uker senere bandkonsert fra Sentralen gjennom Koronerulling hvor Darling West var fire på scenen foran en tom sal. – Det skal bli godt å spille med publikum igjen. Det å være sammen med noen om musikken skaper noe unikt som du ikke får gjennom internettet, sier hun.

Hver artist som stiller på Drømmedag spiller to konserter. Den første cirka klokken 16 når sola i bakgården er på sitt fineste, og den andre klokken 20. Innslipp for de to konsertene er henholdsvis 14 og 19.

– Ja, vi vil ha to bordsettinger à fire timer. Det er jo nordmenn godt kjent med fra julebordsesongen, sier arrangør Ole Øvstedal, også kjent som Ole i Ole og Silje Huleboer, som også skal spille. Revolver åpner bakgården for i alt 40 publikummere av gangen, fordelt på åtte bord. Det vil fungere slik at grupper på fem og fem må betale for hele bordet. Det koster 1500 kroner per bord, altså 300 kroner per snute.

– Tanken er jo at om du først er interessert nok til å ville se noen av disse artistene er du villig til å betale 300 kroner for det – og klarer å få med fire andre, sier Ole som understreker at det her er snakk om små økonomiske marginer, men at det virkelig også er ment som en håndsrekning til artister de synes fortjener det.

Mari og Tor Egil i Darling West er åpenbart takknemlige.

– Vi ga ut plate i februar og skulle ut på lang turné. Så kom koronaen og alt ble avlyst, sier Mari. – Det kom som et sjokk, det er ingen tvil om det. Men det er rart med det, som musiker er man jo vant til en uviss hverdag. Det er ikke fryktelig stabilt til vanlig heller. Så dette er supert, og alt hjelper.

Vil du på konsert med noen av Norges fremste americanaartister – det hjelper å bo i Oslo eller nær byen – har du altså sjansen nå. Her er de bekreftede artistene for de neste ukene, og vit at flere kommer til:

8. mai – Torgeir Waldemar (utsolgt)
9. mai – Darling West
14. mai – Jørund Vålandsmyr
15. mai – Louien
16. mai – Malin Pettersen
22. mai – Ole og Silje Huleboer
23. mai – Signe Marie Rustad

Lady Hardanger er også bekreftet, og andre sannsynlige navn er Frøkedal, The Northern Belle og The Switch. Flere vil bli offentliggjort fortløpende. Informasjon og billettkjøp er enklest via Facebook, men du kan også sjekke Revolvers hjemmeside. Følg med, og velkommen til nye – sannsynligvis – svært fine og eksklusive konsertopplevelser.

Og apropos eksklusivt: Planen er at Revolver tar opp alle konsertene og presser vinylsingler i ekstremt begrensede opplag med alle artistene som sier ja til det. Der snakker vi samlerobjekter!

Sjekk også: 50 nye norske perler

Foto: Erik Valebrokk
Og alle gleder seg. Her er Darling West flankert av Revolvers Ole Øvstedal (til venstre) og Dan Marius Nordhagen. Foto: Erik Valebrokk