Tenke seg til at Iggy Pop – eller James Newell Osterberg Jr., som han strengt tatt heter – er 70 år gammel i dag. Den spinnville og energiske muskelbunten levde så hardt i noen år at det kan synes som et mirakel at han ennå er i live, men på den annen side, hvilke artister gjorde ikke det på 70-tallet?

Mitt første møte med Iggy Pop var også et av mine første møter med rock i sin mest primale form. Jeg gikk på gymnaset da en kul klassevenninne som spilte i bandet Tamara Press introduserte meg for Iggy. Jeg hørte de klassiske albumene The Idiot og Lust For Life, Soldier (som en stund ble min favoritt), den på det tidspunktet aktuelle Zombie Birdhouse, og etter hvert også de gamle platene fra da han frontet The Stooges. Jeg var 17 år gammel, og Iggy Pop og hans musikk representerte noe nytt for meg innen rocken, det representerte noe som rett og slett låt litt farlig. Sant å si føltes det veldig godt i en tid da jeg hørte veldig mye på britisk synthpop, og Ultravox, Simple Minds og ABC var blant de store heltene. Da kom Iggy og braste inn i min musikalske verden som et ballespark.

Se også: Disse låtene savner jeg i strømmetjenestene

At Iggy Pop ikke var – eller er – som så mange andre artister er det liten tvil om. Han er den evige rebell, en energibunt som bare ER rock’n’roll, og det i hvert fiber, i hvert ord, i hver bevegelse. Uheldigvis har jeg aldri sett ham live – en skandale, I know – men vi har alltids musikken å glede oss over. I anledning dagen har jeg samlet 70 Iggy-låter i en dødsfet spilleliste, en god miks av hans egne ting, både som soloartist og med The Stooges, og hans mange gjesteopptredener på andres plater og filmmusikk. Senest i januar kom den nydelige sangen «Gold» fra filmen av samme navn. Ut ifra mottagelsen å dømme, kan vi nok trygt si at Iggys temalåt er hakket bedre enn filmen. Han har for øvrig antydet at fjorårets flotte album Post Pop Depression kan bli hans siste, men det gjenstår selvsagt å se.

Les også: Samtidig, i Arendal…

Ikke nok med det, på Café Mono i Oslo blir det i kveld en stor hyllestkonsert der en rekke norske artister, blant dem Michael Krohn, Jonas Skybakmoen og Annette Gil hyller vår mann. Det koster skarve 200 kroner, og billetter kan du kjøpe her. Det blir nok riktig så moro, vil jeg tro.

Så gratulerer med dagen, Iggy! Det er veldig godt å vite at du fremdeles har noe å gi og at så mange fine folk vet å sette pris på deg.