Egil Olsen
«Better Man»
(Iknowwhatyoudid-lastrecords, single)
[usr 6 text=»false»]

Egil Olsen – selverklært «Singer/Songwriter» fra Ørsta på Sunnmøre – er lett å undervurdere. Han har skapt seg et image som en slags tøyseartist, men i det ligger mer at tekstene hans ofte er fryktelig annerledes enn du finner i den jevne poplåt, samt at han tar seg selv usedvanlig lite høytidelig og at opptredenene hans er en slags blanding av stand up-komedie og vanlig konsert. Med sanger som «Don’t Just Say You Love Me Show Me», «Oh Lord (I Don’t Really Believe In You)» og «You And I (And The Dog)» har han imidlertid vist at linjen mellom det vi kaller novelty songs og mer «seriøs» popmusikk ikke trenger å være en stor tjukk og rett strek, men kan være adskillig mer elastisk. Tilsiktet morsom popmusikk er dessverre lett å oppfatte som «useriøs», men i Egils hender er det aldri slik.

Sammen med «You And I Forever», singlen som kom i fjor høst, rocker «Better Man» hardere enn det meste han har prestert så langt i sin 15 år lange platekarriere. Den har dessuten en mer umiddelbar melodi enn forløperen, og selv om jeg ikke tror Egil Olsen vil bli et navn på «alles» lepper à la sin noget mer kjente navnebror fotballtreneren hadde det vært trivelig om flere fikk ørene opp for musikken hans. Egil er nemlig i besittelse av et utmerket popøre, og tekstene inneholder det som kan kalles god, gammeldags hverdagspoesi. Han skriver om livet sitt, men ofte om de (tilsynelatende) små tingene, gjenkjennelige problemstillinger for mange av oss. Bare se her:

«You know I can’t stand shopping malls/still today I went and bought myself a shirt/I even shined my shoes and pressed my pants and all/I gotta look my best tonight at the concert/I know I haven’t been on my finest lately/But that’s about to change/You make me wanna be a better man», lyder det på den nye singlen, og når han angriper refrenget sitter du med en rock’n’roll-låt med seriøs poptyngde, beslektet med for eksempel det som Paul Westerberg er så god for, både med og uten The Replacements.

Sjekk også: Gratulerer med dagen, Iggy – spilleliste med 70 sanger

Det aner meg at «You And I Forever» og «Better Man» innebærer et nært forestående rockalbum fra Egil Olsen, og holder han den samme melodiske nerven som på disse to kan det bli litt av en plate. Bravo!

Veldig morsom video også, som du kan se her.