I dag er det som sannsynligvis er min favorittlåtskriver gjennom alle tider, Paddy McAloon, 60 år gammel. Ja, her tar jeg høyde for Bob Dylan og Leonard Cohen og Bruce Springsteen og Brian Wilson og Paul McCartney og John Lennon og Neil Finn og Johnny Cash og Carole King og Joni Mitchell og en hel haug andre. For meg trumfer Paddy hele hurven! Fordelt over ti plater (ni kreditert Prefab Sprout og en ren soloplate) har Paddy levert noen av de fineste, mest velskrevne sangene om menneskelig sameksistens og kjærlighet som tenkes kan, og i min spilleliste (opprinnelig laget til 59-årsdagen i fjor) har jeg samlet 60 av disse.

Les også: Sgt. Pepper fyller 50 år

Og FOR en liste! Sanger som «»When Love Breaks Down», «Bonny», «The Mystery Of Love», «Pearly Gates», «Doo-Wop In Harlem», «Music Is A Princess», «The Sound Of Crying», «Cowboy Dreams», «One Of The Broken», «The Songs Of Danny Galway» og «Sweet Gospel Music» er så fulle av snedige formuleringer og akkordskifter, glede og undring, empati og ydmykhet over den verden vi lever i og det innholdet vi velger å fylle den med. Og Paddys holdning til musikk som uttrykt i «Music Is A Princess» kunne ikke vært finere. Den oppsummerer hele hans musikalske gjerning med skinnende poetisk eleganse:

Music is a princess
I’m just a boy, in rags
I would gladly spend my life
carrying her flags

From the first time I heard her
the sound of her voice
and her beauty completely bewitched me
I was lost then and there
I was given no choice
ever since, there’s been no peace for me

You see,
music is a princess
I’m just a nobody
who’d gladly give his life
for her majesty

If in dying I’d move her or make her heart stir
if I thought for one moment I’d be missed…
but extravagant gestures are wasted on her
she’s a princess, I’m Oliver Twist

Music is a princess
I’m just a boy, in rags
I’d gladly spend my life
carrying her bags

If their weight is much greater than I first supposed
I’d remember my oath of allegiance
true love is a monarch who won’t be deposed,
treason hasn’t a chance

Music is a princess
I’m just a boy, in raaa-aags

Music is a princess
I will remain unknown,
falling asleep at night
dreaming of her throne

But her jewels are brighter than my eyes can bear
and although she is something to die for
I do not have the slipper she’s waiting to wear
so my dreams remain dreams, nothing more

Her jewels are brighter than my eyes can bear
yes, she is something to die for,
but I don’t have the slipper she’s waiting to wear
I’m a boy dressed in rags at her door

Music is a princess
I’m just a boy, in raaaaaags
In raa-aaaa-aags
In rags

Så vakkert er det altså mulig å si hva musikk gjør med deg, og vi musikkskribenter burde strengt tatt kanskje funnet på noe annet å gjøre? Det er neppe mulig å hylle musikkens kraft på en finere måte enn hva Paddy gjør her i «Music Is A Princess» hentet fra 2009-utgivelsen Let’s Change The World With Music. Albumet ble for øvrig spilt inn allerede i 1993 og er en av et ukjent antall mer eller mindre ferdige plater som ligger skjult i Paddys arkiver. Jeg tør nesten ikke tenke på hva som finnes der av andre skatter.

Sjekk også: Den beste nye musikken fra mai

Diagnostisert med tinnitus og en frittliggende netthinne har Paddy store plager og vanskeligheter med både hørsel og syn, og hvorvidt det vil komme mer ny musikk fra den kanten er et åpent spørsmål. Hans siste plate var nydelige Crimson/Red fra 2013, men meget overraskende la manager Keith Armstrong ut et YouTube-opptak av en helt ny sang i mars. «America» er Paddy alene med kassegitar, en sedvanlig empatisk og latterlig fin sang som er en direkte kommentar til innsettelsen av Trump som president i USA. Det er foreløpig ikke gitt noen signaler om at Paddy kommer med mer ny musikk, men «America» viste om ikke annet at hans melodiske og lyriske treffsikkerhet i høyeste grad er intakt. Vi krysser fingre.

Og mens vi krysser og krysser, her er mine 60 Prefab Sprout-favoritter i anledning 60-årsdagen. Gratulerer så uendelig mye, Paddy!