FOR en musikkmåned! Det har kommet helt enestående mye bra ny musikk i oktober, og som vanlig har jeg samlet kremen av kremen i én, fet spilleliste.

Jeg tror med hånden på hjertet jeg kan si at månedens desidert beste låt for meg er John Grants aldeles nydelige «Love Is Magic», tittelkuttet fra hans fjerde og forholdsvis krevende soloalbum. I motsetning til mye annet på platen er ikke «Love Is Magic» det spøtt vanskelig å like, det er en stor, mørk og majestetisk synthballade som må være en av de fineste sangene han har skrevet.

Og jeg ELSKER den nye Weezer- singlen «Can’t Knock The Hustle», skamløst fengende og superkommers partylåt, som sier en ting mer enn noe annet: Sommeren er ikke over om du hører på Weezer. Årets sommerlåt kom kanskje sent, men den kom veldig godt. Det har vel kanskje å gjøre med at det alltid er sommer i L.A. der Rivers Cuomo og resten av Weezer har base.

Dumdum Boys kom med nytt album som lyn fra klar himmel. Armer og bein (Hvilken tittel!) er deres første album på seks år og sannsynligvis et av deres beste gjennom hele karrieren. Blant de ti svært sterke låtene valgte jeg «Champagne på senga» til listen, en supercatchy riffrocker med et refreng til å dø for. Fantastisk sang!

Og det nye albumet til The Northern Belle? Americana/countrybandet med sanger og låtskriver Stine Andreassen i spissen har tatt et enormt skritt videre i forhold til debuten. Blinding Blue Neon er et udiskutablert mesterverk innen sjangeren, og «Say It Like It Is» er et utmerket eksempel.

Hva mer? Listen er lang. Blackberry Smokes fantastiske cover av Tom Pettys «You Got Lucky» har jeg skrevet mye pent om, og det er heller ingenting å utsette på John Prines overraskende versjon av Stevie Wonders i utgangspunktet ufyselige «I Just Called To Say I Love You». Anne Marie Almedals tolkning av The Cures uendelig fine «Lovesong» er også så vellykket at den kom litt i veien for de andre låtene på hennes nye album Lightshadow. Vi må heller ikke glemme Levi Henriksen & The Babylon Badlands’ versjon av Vidar Sandbecks «Levebrød».

Jeg har også falt pladask for Patrick Bruels ekstremt følsomme ballade «J’ai croisé ton fils», Luke Elliots duett med Sivert Høyem – «Somebody’s Man», Jonas Skybakmoens «Alltid ingenting», J.S. Ondaras «American Dream», Skaars «Mio», Rasmus Rohdes «Har du glemt» med hjelp fra Ida Jenshus og… ja, det er så mange.

Navn som skal trekkes spesielt frem foruten alle de nevnte er Einar Flaa, Ingeborg Oktober som merkelig nok gir ut den nye platen sin i november (men den er like fin da), Sigrun Loe Sparboe, Molly Burch, Jessie Ware, Frode Johansen, Charlotte And The Co-Stars, Nora Konstanse, Nora Collins, Siril Malmedal Hauge, Inge Bremnes, Tahiti 80, Amy Ray (hun ene fra Indigo Girls), John Hiatt, Eberson (far og datter Jon og Marte), Tove Bøygard, Falkevik, Ingvild Homme, Roy Lønhøiden, Geir Sundstøl, Bryan Ferry, Thomas Dybdahl, Joe Buck, Colter Wall, Elvis Costello & The Imposters, Phosphorescent, Eric Church, The Good The Bad And The Queen, Chip Taylor, Willie Hightower og en haug flere. Det har, som sagt, vært litt av en måned!

Sjekk også: Den beste nye musikken fra september

Ta sats og spill! God fornøyelse!