Det er bare å gratulere våre naboer i øst med dagen. Det er Sveriges nasjonaldag, selveste «Svenska flaggans dag», som de kaller den, og i den forbindelse slår det meg som naturlig å feire broderlandets rike musikkliv. Du kan si hva du vil om svensk musikk, men er det en ting de virkelig kan der borte, så er det popmusikk.

Det eksploderte med ABBA da kvartetten vant Melodi Grand Prix i 1974 med «Waterloo», en begivenhet som må ha vært mildt sagt inspirerende for alt som kan krype og gå av svenske artister i årene siden. Der i gården spekulerer de hemningsløst i den gode popmelodi, med snedig oppbygning av låter, skreddersydde for verdens – og egne – hitlister. Det er nemlig ikke slik at svenske artister skammer seg over å synge på svensk, tvert imot. Noen av de fineste popmelodiene Sverige har fostret har vært sunget på morsmålet. Mange av disse kunne sikkert blitt internasjonale hits, og noen er blitt det i engelske gjendiktninger, men først og fremst har veldig mange svenske artister konsentrert seg om å bli profeter i eget land – og lykkes til de grader.

Sjekk også: Hett tips til din neste New York-tur

Jeg har samlet hele 200 eksempler på svensk populærmusikk, fra trubadurer og visesangere som Evert Taube, Fred Åkerström og Cornelis Vreeswijk til internasjonale superstjerner som ABBA, Roxette og Swedish House Mafia. Noen navn som kanskje burde vært med om dette skulle vært en «definitiv» liste er utelatt, eksempelvis Avicii og Ace Of Base som jeg synes låter helt krise, men jeg har vist stor takhøyde for øvrig og inkludert både Carola, Herreys og Europe. Det synes jeg er ganske raust av meg, faktisk.

Listen er for øvrig direkte inspirert av en biltur hjem fra Sverige på sensommeren i fjor, da jeg og en representant for Sveriges turistkontor satt og gaulet og sang på «Michelangelo», «Ooa hela natten», «Moviestar», «Fångad i en stormvind» og mange andre. Det var intenst morsomt, og en bekreftelse på at svenskene kan dette med et uimotståelig refreng. Grattis, Sverige!