Selveste Dolly Parton er 75 år i dag. En levende legende og en av tidenes kuleste låtskrivere – kvinnelige som mannlige. Dolly har gjennom årenes løp markert seg som countrystjerne, popstjerne, filmstjerne, forretningskvinne og mye mer, og for enkelte også blitt noe av et feministisk forbilde. Jeg skal ikke dra den diskusjonen altfor langt, men hun har gjennom et langt liv distansert seg fra menns innflytelse og kjørt sitt eget løp, samtidig som hun utvilsomt har spilt på sine kvinnelige fordeler – med glimt i øyet.

Når jeg ser tilbake på hennes karriere i dag kan man trygt si den er ujevn, men på sitt beste er og blir Dolly en av tidenes viktigste countrystjerner – og ikke minst en av sjangerens fremste låtskrivere. «Coat Of Many Colors», «Jolene», «My Tennessee Mountain Home» og «I Will Always Love You» er bare noen få eksempler på hennes evner, og det er sanger som føles evige, nesten like gamle som fjellene i Tennessee der hun ble født som den fjerde av 12 barn for 75 år siden i dag.

Jeg gratulerer Dolly i dyp respekt for alt hun har skapt i livet, og for de mange fantastiske sangene. Her får du det jeg mener må være hennes 25 beste stunder – unntatt både Trio-platene som hun gjorde sammen med Emmylou Harris og Linda Ronstadt, samt duettplatene med Porter Wagoner og superhits med Kenny Rogers. Dette er Dolly Parton som soloartist, «pure and simple». Sangene er satt i en forsøksvis rangering, og jeg har slengt på «Hard Candy Christmas» til slutt på listen fordi den er en julesang. Og bare for å understreke poenget er de aller fleste sangene her altså skrevet av Dolly selv.

God fornøyelse!

Sjekk også: Johan Berggrens triumferende gode Ei hytte foran loven