Er dette New York Citys best sikrede hotell? Det er iallfall ingen andre hoteller i «the big apple» som kan skryte av egne bombehunder, men så er det da heller ingen andre som huser et stort antall kontorer for FN-ansatte. One UN New York ligger rett ved FN-bygningen på East 44 Street, og består av to tårn, 39 og 40 etasjer høye. I den ene er det kontorer opp til og med 26. etasje, i det andre opp til 28. etasje. Derfra og opp er det hotellrom.

Et såkalt deluxe king-rom med lekker utsikt til East River og Manhattan. Foto: One UN New York

Det østre tårnet stor ferdig i 1976, mens det vestre var ferdig i 1984, og bygget samlet sett var et direkte resultat av at FN hintet om å flytte hovedkvarteret til Geneve på grunn av for liten plass. Hotellet slik det ser ut i dag inneholder 439 rom og suiter, til dels svært lekre sådanne, med noen fantastiske utsikter over Manhattan og East River. Å våkne til at solen står opp over skyskraperne høyt oppe i etasjene er en fryd, tro meg.

Dette er noe å våkne til! Foto: Erik Valebrokk

På grunn av at hotellet inneholder så mange FN-kontorer har bygningen også sett sin skjerv av kjente politikere og andre celebriteter. I restauranten i kjelleren, Ambassador Grill som også er frokostsal (ikke inkludert i romprisen), henger fotografier av flere av dem. Jimmy Carter var den første amerikanske presidenten som bodde på hotellet, som den gang i 1977 het UN Plaza, og et bilde av ham og den israelske forsvarsministeren Moshe Dayan er blant bildene du kan se.

Israels forsvarsminister Moshe Dayan og president Jimmy Carter.

Utenriksminister under Ronald Reagan, George P. Schultz, bodde her mer eller mindre fast i en årrekke, og en æresvakt fra US Marines var plassert utenfor suiten hans.

Hotellet er proppfullt av historier og spennende anekdoter, og blant de mange andre kjente navnene som har bodd eller hatt viktige møter/middager her, finner vi John Major, Margaret Thatcher, Daniel Ortega, Hamid Karzai, Tony Blair, Hugo Chavez, Lee Kuan Yew, Hamid Karzai, Hassan Rouhani, Mahmoud Ahmadinejad, Sarah Palin, Muhammed Ali, Boris Becker, Steffi Graf, Prince, ABBA, John Travolta, Kris Kristofferson, William Shatner og utallige andre.

John Travolta
Muhammed Ali
ABBA
Margaret Thatcher

Et rom på One UN New York koster fra cirka 2000 kroner og oppover, slett ikke verst for et hotell med denne beliggenheten og den utsikten. Du kan se mer av hotellet og sjekke priser her.

Champagne hører selvsagt med når du skal bade i presidentsuiten, men det koster… Foto: One UN New York

Les også: Mine beste restauranttips til Barcelona

Jeg har vært på pressetur til New York.