ABBA var min første musikalske kjærlighet, og Agnetha Fältskog en av mine første avstandsforelsker. Blonde, fagre Agnetha gjorde stort inntrykk på 10 år gamle meg da jeg omsider – takket være min venn Rune – ble introdusert for ABBA, og gjennom den, popmusikk som fenomen. Jeg kom fra et hjem der klassisk musikk og jazz rådet grunnen, og inntil da var jeg blitt «forskånet» for alt som var gøy, så da Rune spilte ABBA, Beatles, Elvis og andre store navn for meg ble jeg fullstendig bergtatt. Og husker jeg ikke feil, begynte altså det hele med ABBA.

ABBAs første samleplate, Greatest Hits (utgitt sent i 1975), var den første platen jeg eide. Og FOR en samling det var. Her var «SOS», «Ring Ring», «Waterloo», «I Do, I Do, I Do, I Do, I Do», «Mamma Mia» og flere andre popperler, og da jeg spilte den syntes jeg ikke ting kunne bli stort bedre i verden. Iallfall ikke musikalsk. Der tok jeg feil, og ABBA hadde mye mer på hjertet. De hadde fremdeles sine største bragder til gode og ga ut ytterligere fem plater før eventyret tok slutt i 1982.

I dag fyller Agnetha Fältskog 70 år, og det feires med en heidundrandes fin spilleliste med det jeg mener er ABBAs 25 aller beste låter, forsøksvis rangert. For øvrig skal det legges til at selv om hun med kun ett unntak («Disillusion») ikke skrev låter i ABBA (den jobben tok hennes ektemann Björn Ulveaus og Benny Andersson seg av, iblant med hjelp fra manageren Stikkan Anderson) var hun en mer enn habil låtskriver selv. Før hun møtte Björn hadde hun en suksessrik solokarriere med mye eget materiale, mens platene hun ga ut etter ABBA for det meste inneholdt materiale fra andre låtskrivere.

Nok om det, nå skal vi feire ABBA. Agnetha har ikke hovedvokal på alle de 25 låtene her, men mange av dem. Mange synges av hennes kollega Anni-Frid Lyngstad med Agnetha på kor, uten at det spiller noen større rolle. Anni-Frid og Agnetha var som verdens vakreste tohodete troll med stemmer som kunne synge hvem som helst i senk. Og med de helt utrolig velskrevne låtene til Björn og Benny var det ikke rart de la verden for sine føtter. De to er blant tidenes udiskutabelt beste låtskriverteam, helt der oppe med Lennon/McCartney, Goffin/King, Holland/Dozier/Holland og Jagger/Richards. Popmusikk blir simpelthen ikke veldig mye bedre enn med ABBA.

Her er 25 utmerkede eksempler. Mine damer og herrer, ABBAs 25 største stunder!

Sjekk også: DETTE er The Beatles’ 25 beste sanger