Min gamle venn og kollega Marius – den sprellville frontfiguren og låtskriveren i hardcoreduoen Quarter Wolf – tok kontakt i går med følgende idé: «Kanskje du kunne laga en liste med 21 fengslende låter, i anledning dagens dom?» En strålende tanke, repliserte jeg, og satte i gang. Det er neppe rare trøsten for Eirik Jensen som ser konturene av 21 år bak murene, men det finnes mye fin musikk han kan høre på.

Men Marius, 21 låter? Da får vi ikke gjort annet enn å skrape i overflaten av alle de sangene som er skrevet om «prison life». Særlig innen countrymusikken er det mange som synger om livet i spjeldet, og i senere år har hip hop-sjangeren yppet til strid. Også der i gården er det mange som har noe å formidle.

Jeg har samlet 100 låter om livet i fengsel. Det var selvsagt ikke mulig å åpne lista med en annen sang enn «Folsom Prison Blues», Johnny Cash’ isnende uhyggelige sang om mannen som «shot a man in Reno, just to watch him die». Det er en av countrymusikkens beste låter – uavhengig av subsjanger (den er både togsang og fengselssang) – og dessuten en av Cash’ beste.

Jeg kunne nesten fylt halve listen med sanger av Johnny Cash, som jo også gjorde en rekke konserter i fengsler. De to mest kjente er Folsom Prison og San Quentin i California, men han spilte til og med for innsatte i det svenske Österåker-fengslet i 1972. Mer enn noen annen artist og låtskriver har han utvist empati for alle dem samfunnet har vendt ryggen. En annen countrylegende som berørte temaet mer enn én gang er Merle Haggard, som her er representert med «Mama Tried».

«I turned twenty-one in prison doing life without parole/No one could steer me right but Mama tried, Mama tried», sang Merle og ga stemme til dem som på forskjellige vis hadde tatt feil valg i livet. Det kunne like gjerne vært ham. Gudene skal vite at han også han tok en del slike.

Fullt så ille er det ikke for Eirik Jensen. Skjebnene til svært mange av personene vi møter i disse sangene er verre enn hans egen, men Jensens tragedie er like fullt reell. Uten å ta hensyn til skyldspørsmålet vil jeg si at han – og mange med ham – kunne trengt en Johnny Cash.

Se også: Den fineste stemmen han stilnet – minneord til Harry Dean Stanton

Alt dette til side er det veldig mange fine låter på denne listen, tematikken til tross. Her kan du høre Bob Dylan, Peter Gabriel og The Special A.K.A synge om de berømte fangene Robin «Hurricane» Carter, Stephen Biko og Nelson Mandela, du kan høre pophits fra Tom Jones og Dawn, og du kan høre sanger om hvordan livet arter seg i fengsel når det er jul. Ellers kan du høre fengslende musikk fra blant annet Bobby Fuller Four, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Warren Zevon, Public Enemy, Akon, Suzanne Vega, Soundgarden, Jerry Jeff Walker, The Clash, Ice-T, Nancy Sinatra, Erykah Badu, Ramones, My Chemical Romance, The Stanley Brothers og Motörhead.

Noe for en hver smak, altså!