«Oh, maybe she just has to sing, for the sake of the song», sang Townes Van Zandt i tittelkuttet på sitt debutalbum fra 1968. Den texanske singer/songwriterens uttrykk sier noe om at det er selve sangen som er poenget når musikk fremføres, ikke sangeren eller alt rundt. Sangen – eller låta – er i seg selv en så mektig konstruksjon at den trumfer all innblanding såfremt den er sterk nok. Hvis grunnmuren er solid, står sangen til evig tid.

Som en hyllest til Townes, men i enda større grad av respekt for sine mange spennende artister, har plateselskap, konsertarrangør og managementbyrået Rootsy satt i gang konsertserien For The Sake Of The Song, der artister som Chip Taylor, Kim Richey, Robbie Fulks og Johan Berggren har gjennomført opptredener hjemmefra. Men de er langt ifra de eneste, og flere kommer til.

– For oss er det viktig å hylle låtskriveren, fordi lockdown av vår virksomhet har fått oss til å reflektere og se hvor mye selve låten betyr for Rootsy Music, men også vår drivkraft til å gjøre det vi gjør. Vi mener låten bærer, så artistene spiller fra sin stue, kjøkken, så nedpå som mulig, om du vil, forteller Vibeke Sjøvold som er norsk sjef for selskapet.

I tiden fremover skal blant annet BJ Barham fra American Aquarium, Joe Nolan, Lilly Hiatt, Sid Griffin fra The Long Ryders og Coal Porters, Will Kimbrough og ikke minst min gamle helt Bob Woodruff gjøre lignende konserter. Jeg har laget en spilleliste med alle de bekreftede artistene som skal spille i ukene fremover, i tillegg til de som allerede har opptrådt. Selvsagt er heller ikke en spilleliste som denne komplett uten Townes’ originale «For The Sake Of The Song».

Du finner spillelisten nederst, men først en oversikt over konsertene vi har i vente:

21. mai – BJ Barham (fra American Aquarium)
28. mai – Phil Campbell (The Temperance Movement)
31. mai – Joe Nolan
1. juni – Lilly Hiatt
4. juni – Sid Griffin
7. juni – Anthony d’Amato
11. juni – Trapper Schoepp
21. juni – Bob Woodruff
25. juni – Sean Walsh
26. juni – Richard Lindgren
28. juni – Will Kimbrough
5. juli – Rod Melancon
9. juli – Blue Cactus

Flere artister vil komme til. For å holde følge, kan du for eksempel følge Rootsy Music på Facebook.

Sjekk også: Weeping Songs – musikk som er så fin at den får deg til å grine