I retrospekt var 1960-tallet fantastisk! Jeg er ikke i tvil om at verden er et bedre sted i dag, koronapandemi til tross, men 1960-tallet var en brytningstid der enorme sosiale og samfunnsstrukturelle endringer fant sted. Selv ble jeg født i 1966, og opplevde i mine oppvekstår en frihet og muligheter generasjonene bak meg hadde måttet klare seg uten. Krig på europeisk jord var inntil Balkankrigen på 90-tallet en saga blott, og verden lå for våre føtter.

Men her skal det handle om musikken, og også der skjedde enorme sosiale endringer, helt i takt med samfunnet for øvrig. Musikken på 60-tallet reflekterte samfunnet kanskje mer enn den noen gang har gjort siden, med vekselvis bekymringsløst svermeri på den ene siden, og samfunnskritiske, kommenterende låter på den andre siden. Musikalsk lå det meste man kjente som populærmusikk ennå i krybben, og den kravlet forsiktig ut og vokste seg større og sterkere etter hvert som tiåret skred fremover, og den ene toneangivende artisten eller bandet etter den andre dukket opp. 1960-årene var da verden stiftet bekjentskap med The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, The Doors, Pink Floyd, Jefferson Airplane, Marvin Gaye, Smokey Robinson & The Miracles, The Supremes, Aretha Franklin, Otis Redding, Led Zeppelin, Joni Mitchell og mange andre hvis navn fremdeles ytres med ærefrykt og respekt.

Her har jeg satt sammen en liste med 111 hitsingler fra 60-tallet, fra en rekke forskjellige sjangere. Det er ikke noe system over listen, den er ikke et forsøk på å samle kremen av 60-tallet eller de aller beste låtene (selv om mange av dem er det), den er ikke ment å vise frem alle de mest toneangivende artistene (mange av disse hadde ikke hits å snakke om), kun en måte å vise frem noe av mangfoldet som fantes og noen av de sangene som på sine forskjellige vis er med å definere tiåret – og som befant seg på hitlistene rundt i verden. Av og til trenger jeg bare lyden av 60-tallet, og det var det behovet som ga støt til denne spillelisten. God fornøyelse.

Sjekk også: Weeping songs – når musikk får deg til å grine