Odense, den største byen på Fyn og H.C. Andersens fødeby, kan skryte av å være ordentlig trivelig. Skulle du finne på å legge turen hit innen utgangen av august har du muligheten til å få med deg den nydelige Vilhelm Lundstrøm-utstillingen på Brandts Museum midt i byen. Den er verdt en omvei, og da kan du samtidig sørge for å spise lunsj på Pasfall, restauranten som ligger rett ved siden av. Den har nylig fått en Michelin-anbefaling og kan fort komme til å bli belønnet med en stjerne hvis den fortsetter å holde dagens nivå.
Sjekk også: Prefab Sprouts 60 beste låter samlet
Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) er kanskje ikke så kjent her hjemme, men i Danmark er han både elsket og hatet. Han var en kunstner som gikk i strupen på «den borgerlige smak» i første halvdel av det tyvende århundre, blant annet gjennom sine såkalte «pakkassemalerier», kubistiske komposisjoner laget av kassebord og andre materialer, og hans utstrakte bruk av frodige kvinnelige modeller. Han er også kjent for sine mosaikkarbeider, hvorav det mest kjente er fem figurkomposisjoner i Frederiksberg svømmehall (1932–38) som regnes som et hovedverk innen dansk mosaikkunst. Mye av inspirasjonen hentet han fra kunstnere som Picasso og Braque.
Utstillingen på Brandts viser mye av dette, og dessuten hvordan designere som Poul Henningsen og Finn Juhl var inspirert av Lundstrøm. Ifølge museets tekst om utstillingen «drømte de alle om en bedre verden gjennom enkle linjer og funksjonelle former», og du kan se gjenskapt flere historiske interiører der møbler og malerier er blandet.
Min gode venn Tom og jeg var kort innom Odense i forbindelse med en pressetur, men stakk av fra resten av deltagerne en times tid for å sjekke ut museet. Tiden gikk så til de grader fra oss at vi bare fikk kastet et raskt blikk på permanentutstillingen som også åpenbart er verdt å se. Her er eksempler fra mer enn 250 år med dansk kunst, fra 1750 frem til i dag, representert ved både malerier, skulpturer og fotografier.
Les mer på museets hjemmesider her, og har du lyst til å besøke Pasfall for å spise lunsj (eller middag) anbefales det altså på det sterkeste. Kjøkkensjef Thomas Pasfall og teamet hans lager nydelige retter et sted i krysningspunktet mellom det nynordiske og det franske kjøkken – slik mange danske kokker gjør – og er blant de bedre i klassen så vidt jeg kan bedømme det. Sjekk menyen her.
Les også: Barcelonas beste restauranter