Sweetheart
«Your Turn To Prayt»
(Mother Likes It Records)
[usr 6 text=»false»]

Til tross for at Sweetheart bare har to singleutgivelser på samvittigheten har de markert seg som en av de mest lovende nyskapningene innen norsk americana det siste året, hvilket strengt tatt er en bragd. Men nyskapning? Dagens Sweetheart er en gjenopplivning av et gammelt band, som etter 13 års dvale har fått nytt innhold og ny besetning. Dette er låtskriver John-Arne Ø. Gundersens prosjekt, der han ledsages av Frode Bjørnstad fra det gamle bandet, og Anne Mette Hårdnes. Sammen utgjør de en eksepsjonelt stillfaren liten trio med eksepsjonelt fine små sanger.

Dobbelt-A-side-singlen (ja, den slippes på vinyl) «The Dark»/«Your Turn To Pray» kommer i kjølvannet av den digitale singlen «World War 3» utgitt i desember i fjor og vinylsinglen «Ghosts»/«When I Need You The Most» fra mai måned. «Ghosts» er blitt en av mine mest spilte sanger dette året, og nye «Your Turn To Pray» kan godt tenkes å slå følge. Jeg er så heldig å kunne presentere videoen til denne nydelige nye sangen i dag, nesten tre uker før den blir tilgjengelig på strømmetjenester og vinyl fredag 22. november.

Jeg kan røpe at «The Dark» er knakandes fin, men siden det er «Your Turn To Pray» jeg har premiere på, får jeg nøye meg med å skrive om den. I fasong og stemning ligger den tett opptil de sangene Sweetheart har utgitt tidligere. Trioens sanger er enten pianobasert (spilt av Anne Mette) eller gitarbasert (spilt av John-Arne), og denne som er gitarbasert har derfor størst slektskap med «World War 3». Instrumenteringen kunne ikke vært enklere eller mer naken. Her er det kun John-Arnes akustiske gitar som høres inntil Frodes resonatorgitar kommer inn for å gi farge og stemning når det er gått nærmere tre minutter. Det stramme arrangementet gir naturligvis rom for at vokalen står i fokus, og John-Arnes varme stemme og Anne Mettes nydelige harmonisang gjør «Your Turn To Pray» til en nærmest åndelig opplevelse, så vakkert er det.

Tematisk er sangen klart beslektet med «Ghosts» og er nok en sorgtung ballade om minnenes nådeløse innvirkning på våre sjelsliv. Åpningsverset forteller om en dyp lengsel og resignert kjærlighetssorg. Det er hjerteskjærende trist, i fullkommen harmoni med den mollstemte melodien.

I don’t know much about hard times
But I guess they’re here
I got a little note that says you’re off somewhere

You’re gone across the water
Where the willows stand
And I guess you’re holding someone else’s hand

Det er stadig John-Arne som skriver disse melankolske sangene som har mye felles med Steve Earle, John Prine, Guy Clark og Townes Van Zandt, og selv om jeg har nevnt det før kan jeg godt gjenta at de også minner meg om Ray LaMontagne anno God Willin’ & The Creek Don’t Rise (2010) og Ryan Adams anno Heartbreaker (2000) til tross for at det er plater som er adskillig mer instrumentert. Det er mer det at John-Arne er en låtskriver som skjærer alt innhold helt inn til beinet, slik mange av de nevnte også gjør. Her er det ikke et overflødig ord eller en overflødig tone, og sangene har ingen stor instrumentpark å skjule seg bak. Med slike arrangementer må du som låtskriver være dønn ærlig, ellers blir du ferska på juks. Jeg vet ingenting om John-Arnes privatliv, men noe som er vondt og vanskelig bare må ligge til grunn for slike sanger, et eller annet sted baki der. Forhåpentligvis har han det langt bedre enn fortellerstemmene i tekstene, men du skriver ikke på denne måten uten å ha opplevd din skjerv av «hard times», selv om han i åpningslinjene hevder ikke å kjenne så godt til slikt.

Er vi heldige får vi Sweethearts debutalbum neste høst. Da vil vi få høre flere sanger fra sjelens mørklagte korridorer, der det handler om vakker melankolsk tristesse av ypperste merke. «Your Turn To Pray» er, akkurat som de tidligere utgitte Sweetheart-låtene, intet annet enn intenst vakker. Den er en drøm av en sang.

Om videoen er det veldig lite å si. Vi ser John-Arne og Anne Mette stå på noen tepper i et studio der de synger og spiller, mens tredjemann Frode befinner seg bak kamera. En så minimalistisk sang som «Your Turn To Pray» trenger da heller ikke en video som gjør så mye av seg. Nok fra meg, nå er det på tide at du hører og forhåpentligvis nyter sangen. Vær så god!

Sjekk også: Signe Marie Rustads fantastiske nye plate er her endelig