Over flere år har jeg sakte, men sikkert utvidet spillelisten Jævla bra countrymusikk. Den startet sitt liv som en liste med 100 essensielle låter og var derfor helt utsøkt og samtidig mangelfull. Det kan du saktens si om en liste med «bare» 500 sanger også, men det hjelper likevel godt på å ha ganget utgangspunktet med fem. 500 countrylåter på et brett er faktisk ikke så verst.

Fremdeles er det mange som synes countrymusikk er noe skikkelig drit. Denne spillelisten er myntet like mye på dem, som på alle som faktisk liker country og ikke trenger å «omvendes». Å vende ryggen til en sangarv som den countrysjangeren forvalter tyder på ignorans mer enn noe annet, og i folkeopplysningens navn vil jeg gjerne ha et ord med i laget. Det er nemlig slik at veldig mange artister som kan kalles profilerte innen andre sjangere – som for eksempel Neil Young, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Paul Simon, Bob Dylan, The Lemonheads, Marit Larsen og Henning Kvitnes – neppe hadde vært hva de er om ikke de hadde hatt en forståelse for country i bånn av det de driver med. Alle de nevnte og mange andre har da også spilt inn musikk som enten er country eller er nært beslektet med country. På denne listen finner du gode eksempler på dette.

Heldigvis er sjangeren inne i en god stim for tiden. Aksepten for en ofte latterliggjort og utskjelt sjanger er større enn på mange år, og her til lands lever den til de grader godt også på utøversiden. Da Spellemannprisen gikk til Malin Pettersen sist lørdag, kunne den like gjerne blitt tildelt en av de tre andre nominerte, Hege Øversveen, The Northern Belle eller Country Heroes. Det ville vært like naturlig og fortjent om noen av dem fikk den. Nivået på norsk country – eller americana, som er et praktisk samlebegrep for å favne litt bredere – anno 2019 er rett og slett idiotisk mye høyere enn det noen gang har vært før.

Jævla bra countrymusikk inneholder musikk fra alle nevnte artister, og selvsagt også fra de helt innlysende navnene, som Johnny Cash, Dolly Parton, Emmylou Harris, Merle Haggard, Buck Owens, George Jones, Tammy Wynette, The Carter Family, Willie Nelson, Guy Clark, Townes Van Zandt, Dwight Yoakam, Nanci Griffith, Lynn Anderson og veldig mange andre. De fleste tidsepoker skulle også være representert, og her finner du vaskeekte klassikere fra både døde og levende legender, side om side med helt ferske sanger og unge, fremadstormende artister. Skal du derfor bare høre på én countryspilleliste, trenger du med andre ord ikke lete lenger.

PS! Vær advart. Listen er på 500 titler nå, men den vil bli lenger.

Sjekk også: Den beste nye musikken fra mars 2019