Hver høst lager jeg en spilleliste med årstiden som tema, og når du er så nerdete anlagt som meg kan det lett resultere i et vel stramt resultat. Det er så enkelt å velge sanger med høstmåneder i tittelen eller sentralt i teksten, fordi det er gøy, uten at jeg tenker tilstrekkelig over at spillelisten trenger en musikalsk helhet som gjør at den fungerer lyttermessig.

I år har jeg laget en spilleliste som ikke bare tar hensyn til tematikk, men i like stor grad stemning. Uten å være eksplisitte høstsanger har mange av valgene mine en melankolsk, mollstemt slagside, og dermed har jeg utvidet det tradisjonelle nedslagsfeltet en smule. Hvorfor høsten skal være melankolsk og mollstemt kan man selvfølgelig lure på, men det er jo årstiden der trær og blomster og dyr og mennesker forbereder seg på å gå i en eller annen form for dvale. Det er noe sørgmodig over at bladene faller fra trærne og at vi trekker innendørs etter måneder i sol og friluft.

Det kan likevel være fint. Jeg intervjuet nylig Nemi-skaper Lise Myhre om gåsehud i en spalte jeg lager for Aftenposten, og hun hadde noe fint å si om høsten: «Jeg elsker når bladene skifter farge og de drysser fra trærne. Jeg føler at høstvindene kommer rett fra eventyrene, fra Midgard eller Narnia, og puster magi inn i vår verden. Det er en tid der det alltid er plass til kinobesøk, og til flere bøker og fortellinger, og tjukke gensere, varme pledd og levende lys.»

Og la meg legge til: Musikk. Mye musikk. «Riktig» musikk. På denne spillelisten finner du 100 sanger eller musikkstykker, alle riktige. Noen av dem har en klar høsttematikk, som Bridget St. Johns «Autumn Lullaby», «September Song» i en nydelig versjon fremført av Ian McCulloch, Pet Shop Boys’ «My October Symphony», The Mamas And The Papas’ «California Dreamin’» og Cannonball Adderleys uslåelige versjon av «Autumn Leaves» med Miles Davis på trompet. De fleste innslagene her er likevel bare litt triste, på en fin måte, uten å handle om høst. Her får du så forskjellige låter som «Between The Halo And The Horn» av a-ha, «Euthanasia» av Nick Cave, «Brilliant Trees» av David Sylvian, «Tinseltown In The Rain» av The Blue Nile, «Angel Flying Too Close To The Ground» av Willie Nelson, og «Bells For Her» av Lises favorittartist Tori Amos.

Alle disse er sanger som har godt av nettopp tjukke gensere, varme pledd og levende lys. Så derfor; pakk deg inn, fyr opp tevannet, sett deg til rette i godstolen og nyt musikken.