Benny Borg
«Sting for sting»
(Lydbroderiet plateselskap)
[usr 6 text=»false»]

I morgen kommer en helt ny Benny Borg-single, «Sting for sting», og den er helt latterlig fin. Har han noen gang vært bedre? Jeg har mine tvil. For halvannet år siden ga han ut albumet Den største reisen, et dypt personlig tilbakeblikk på et levd liv og ikke minst samlivet med hans nylig avdøde kone Liv. Med sangen «God morgen, min kjære» satte han ord på sorgen på en måte de fleste låtskrivere ville gitt en arm og et bein for å kunne gjøre maken til.

Dette fra svensken bak norske klassikere som «Balladen om Morgan Kane»,  «En spennende dag for Josefine» (gjort kjent av Inger Lise Rypdal på norsk) og «I Love Norwegian Country» (Bjøro Håland). Si hva du vil om disse tre utmerkede sangene, men det er et godt stykke vei fra disse til «God morgen, min kjære». Og til den splitter nye og fullkomment forførende «Sting for sting».

Kall den gjerne fortsettelsen av «God morgen, min kjære». «Sting for sting» er den dypt rørende sangen om hvordan han har klart å fortsette å leve alene, uten sin Liv. Benny Borg er personlig på en måte som er helt nådeløs, og får du ikke en tåre i øyekroken av å høre denne sangen er du laget av is. Bare les denne teksten:

Jeg har sydd sammen livet mitt igjen
med tråder som er flettet rundt mitt liv med deg, min venn
Naturlig nok begynte jeg med svart –
den mørkeste av alle toner i mitt fargekart
Men etter hvert så la jeg inn noen tråder fiolett
Det gjorde jeg fordi jeg ville vise min respekt
Jeg startet opp med nesten ingenting
men har sydd sammen livet mitt igjen
Sting for sting

Jeg har sydd sammen livet mitt igjen
med bilder som jeg husker fra mitt liv med deg, min venn
Uendeligheten sydde jeg med blått
å se på åpent hav og himmel gjorde oss så godt
Og når de kalde tankene forskanset seg i meg
så la jeg inn oransje for å varme meg hos deg
Med nye farger så jeg nye ting
Jeg har sydd sammen livet mitt igjen
Sting for sting

Jeg har sydd sammen livet mitt igjen
med minner som jeg bærer med meg overalt, min venn
I solens gylne stråler ser jeg deg
og i naturens grønne farger vandrer du med meg
Den siste fargen som gir broderiet ekstra glød
er sterkest av dem alle – kjærlighetens farge rød
Og dermed har jeg sluttet denne ring
Jeg har sydd sammen livet mitt igjen
Sting for sting

Benny Borg der altså, folkens. Den aldeles nydelige teksten er satt til en stillfaren, enkel og eksepsjonelt iørefallende melodi, krystallklart produsert og arrangert av Rune Berg og Åge Reite. De omgir seg med fortreffelige musikere, og bandet på sangen teller Martin Windstad (perkusjon), Olaf Olsen (trommer) og Per Amund Solberg (bass) som sammen sørger for et stødig komp. Videre spiller Rune selv gitarer mens Åge spiller piano. Ekstra farge og krydder besørges av Asbjørn Ribes orgel og strykere fra Lise Voldsdal. Det hele er utspekulert vakkert.

Les også: Nydelig debutalbum fra Saturday City

«Sting for sting» er spilt inn i Runes selvbygde studio Lydbroderiet på Sofiemyr utenfor Oslo, der også albumet Den største reisen ble til. I mars er Benny klar med oppfølgeralbumet med arbeidstittelen En dag på jorden, som det er all mulig grunn til å glede seg til. Det sier jeg ikke bare på bakgrunn av «Sting for sting», men like mye på grunn av det forrige albumet som er så utrolig fint. Benny Borg har neppe vært bedre som låtskriver noen gang enn det han legger for dagen i sitt livs høst. (Han ble 72 for noen dager siden.) Det er en fattig trøst for en som har mistet sin livsledsagerske og nærmeste allierte, men det er godt ment.

Siste ord går til Rune Berg, superprodusent som om han gjør de rette valgene kan bli Norges svar på Rick Rubin. Akkurat det er dog en annen historie, så nå, Runes lille anekdote om «Sting for sting», før du klikker på lenken og lytter selv:

«Klassisk låtskriving! Benny hadde ikke tenkt å spille opp denne låten for oss en gang. Han hadde laget cirka 20 låter som vi gjorde demoer av og hadde valgt ned til ti, og så – helt på tampen – som en slags slengbemerkning, spillte han denne. Rommet eksploderte!»