I disse dager, i denne og neste uke, starter skoleelever og studenter over hele landet på nye semestre. Noen er sågar førsteklassinger, men denne spillelisten er neppe for dem. Sanger som The Replacements’ «Fuck School», Bruce Springsteens «No Surrender» og Frank Zappas eviggrønne (brune?) grisevise «Bobby Brown Goes Down» vil muligens føre dem inn på feil spor litt vel tidlig.

Det har vært veldig moro å sette sammen spillelisten jeg har valgt å kalle «Back To School». Jeg var aldri særlig glad i skolen selv og kan definitivt ikke kalles noen mønsterelev. Derfor synes jeg i grunnen ganske synd på alle som skal i gang igjen etter ferien. Kanskje denne listen kan være en trøst?

Les også: Vazelina og Bjella triumferte på Øya

Men siden de fleste lesere av denne bloggen neppe er i skolepliktig alder, er den vel først og fremst myntet på nostalgikerne. Her får du «Rock ‘N’ Roll High School» med Ramones og «High School Confidential» med Jerry Lee Lewis. I den andre enden av skalaen er «When I Kissed The Teacher» med ABBA og John Travoltas «Sandy». Med på lasset er også udiskutable skoleklassikere som «Don’t Stand So Close To Me» (The Police), «Another Brick In The Wall (Part 2)» (Pink Floyd), «ABC» (The Jackson 5), «Wonderful World» (Sam Cooke), «School» (Supertramp), «Hun er forelska i lærer’n!» (The Kids) og «Big Burden» (The Young Lords).

Jeg vil også rette oppmerksomheten spesielt mot noen få låter ikke alle har hørt: Lumbagos «Thomas» er et intenst og nervepirrende klasseromdrama signert Morten Jørgensen. De litterære kvalitetene i skrivingen til den senere forfatteren av Sennepsregionen og andre romaner er tydelige allerede her, i 1980. Quindon Tarver’s «Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)» i Baz Luhrmanns remixversjon er også en spesiell favoritt. Det er en tenkt tale til en gruppe avgangsstudenter – «the class of ’99» – der ett råd er viktigere enn alle andre: Bruk solkrem!

Noen sanger er også retrospektive, som for eksempel Ole Paus’ «Klassefesten» og Tre Små Kineseres «Klassebildet», andre igjen toucher bare så vidt innom skoletilværelsen. Eksempler på dette er The Undertones’ «My Perfect Cousin», Tom Robinsons «Up Against The Wall» og Billy Joels «Only The Good Die Young».

Les også: Vi minnes Glen Campbell – R.I.P.

Jeg vil også ha nevnt at Tom T. Halls fantastiske komposisjon «Harper Valley P.T.A.» er med i to versjoner, back to back: Jeannie C. Rileys hitversjon fra 1968, og Inger Lise Andersens (senere Rypdal) versjon «Fru Johnsen», oversatt av Terje Mosnes. Til slutt vil jeg henlede oppmerksomheten mot åpningssangen «Siste sommerferiedag» med deLillos og avslutningssangen «School’s Out» med Alice Cooper. De er ikke tilfeldig plassert, for å si det sånn.

Med det er det vel bare å ønske godt nytt skoleår, eller…?