Pet Shop Boys
«Dancing In The Dusk»
(demo) – bonusspor
fra Fundamental (Parlophone)
[usr 6 text=»false»]

Nå er omsider pulje to i Pet Shop Boys’ reutgivelsesprogram kommet, 16 år etter første! For norske mediers vedkommende var det av interesse å formidle nyheten om at en 12 år gammel Sondre Lerche-låt han hadde gitt synthpoplegendene endelig ville se dagens lys, men så langt har ikke noen skrevet et kvekk om hvordan det faktisk låter. Det må vi gjøre noe med, suverene saker som dette er!

Omstendighetene rundt samarbeidet var at Pet Shop Boys og Sondre Lerche befant seg på samme plateselskap og møttes i Oslo. Neil Tennant og Chris Lowe var i byen tidlig i 2004 for å gjøre promotion for samlealbumet PopArt og spiste middag med folk fra EMI som tok med seg Sondre. De hadde en gjensidig beundring for hverandre, møttes flere ganger, blant annet på Gay Pride i Stockholm. Sondre sendte dem så en låt han hadde skrevet og ikke helt visste hva han skulle gjøre med.

Det var sangen «Dancing In The Dusk» som nå foreligger på albumet Fundamental Further Listening. Fundamental (2006) er PSBs niende regulære album, som nå er kommet i kraftig utvidet og remastret versjon, sammen med forgjengerne Nightlife (1999) og Release (2002). Fundamental er utvidet med én CD med 22 låter. De to andre med to CDer hver og henholdsvis 23 og 36 låter. Hele 25 av disse totalt 81 ekstra låtene er uutgitte, og flere er tidligere utilgjengelige på CD. Det er med andre ord en seriøs skattekiste som er kommet vår vei.

At det er gått hele 16 år siden forrige runde med tilsvarende utgivelser er for øvrig oppsiktsvekkende. Jeg hadde egentlig gitt opp håpet om oppfølgere til disse, men nå er de her altså, med samme design og utforming og tilsvarende innhold. Det er ytterligere to titler tilbake av Parlophone-platene, Yes (som det refereres til i et av heftene og åpenbart kommer på et tidspunkt) og Elysiun, mens det også er to plater utgitt på eget selskap som gjenstår. Om de får samme behandling vil vise seg.

Sondre Lerche er Pet Shop Boys-fan, men så har han god smak også! Foto: Erik Valebrokk

Men det var «Dancing In The Dusk» da. Den åpenbare inspirasjonen her er Fleetwood Mac og albumet Tango In The Night. Ifølge et intervju Sondre ga til NRK i april viste det seg at de delte en felles begeistring for akkurat den platen og snakket om at det hadde vært spennende å samarbeide. Det skjedde aldri, men Sondre sendte den engelske duoen en demo med «Dancing In The Dusk». Tanken var ifølge Neil Tennant at de skulle produsere sangen for ham, står det å lese i heftet som følger Fundamental Further Listening.

«I don’t think it fitted into what he was doing. This was recorded as a demo for him, the idea being that he would sing on this version of it, and then we would mix the track and finish off the production. That has never happened. But for some reason we decided to make it like Fleetwood Mac», sier Tennant videre.

Se også: Låtpremiere med Mats Wawa

Både han og Chris Lowe er tydelig fornøyd med resultatet. De snakker om at det somn får sangen til å minne om Fleetwood Mac er rocktrommene og det pumpende keyboardriffet, i tillegg til de folkaktige bakgrunnsharmoniene. Neil innser også at de allerede hadde gjort noe lignende på «Home And Dry», den første singlen fra Release-albumet.

Sangen er – i likhet med «Home And Dry» – nærmest grusomt fengende. Jeg er av den oppfatning at de færreste fikser melankolsk popmusikk bedre enn Pet Shop Boys, og det kan virke som at Sondre visst hva han gjorde da han sendte dem akkurat «Dancing In The Dusk». Så erketypisk Pet Shop Boys som det låter er det nesten nifst at de ikke har skrevet den selv. Når Neil synger «Dancing in the dusk, I didn’t mean to be distant today», er det en linje som faller helt naturlig i munnen hans og kunne stammet fra hans egen penn.

Sjekk også: De 50 beste Pet Shop Boys-låtene samlet i én spilleliste

Selv om Fleetwood Mac-referansene er tydelige, er sangen altså enda mer gjenkjennelig som Pet Shop Boys. Med tanke på hvor bra den er, er det også å betrakte som en ørliten skandale at den ikke er utgitt og spilt inn «på ordentlig». Det låter til og med fett nok av denne demoversjonen til at den kunne vært sluppet som single som den er.

Med dette oppfordrer jeg derfor Sondre Lerche til å ta affære, på den ene eller den andre måten. Det er nemlig helt åpenbart at han og Pet Shop Boys bør samarbeide.

Se også: De 25 beste restaurantene i Barcelona

PS! Bonusmaterialet fra de tre nyutgivelsene er ikke tilgjengelig på streamingtjenestene, så dette er utgivelser for fansen som er villig til å betale. De er tilgjengelige på CD og kun det, men gjett om de er verdt pengene!

Her er lydsporet fra «Dancing In The Dusk» satt til en «uoffisiell fanvideo».