Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 18 i min resirkulerte adventskalender finner vi selveste Claudia Scott, sangfugl, låtskriver og strålende artist gjennom en 50 år lang karriere som på ingen måte har nådd sin ende. Senest i fjor ga hun ut det flotte albumet Restless Souls med ti nye kremlåter. Det var i 2016 hun leverte denne nydelige listen med favorittjulesanger og tilhørende minner. Spillelisten finner du nederst på siden, men først gir vi ordet til Claudia:

Julen er en høytid forbundet med familie og tradisjoner, og for meg både engelske, norske og amerikanske tradisjoner. Sangene jeg hørte i barndommen og ungdommen er de jeg liker å høre på i førjulstiden. De frembringer minner og stemninger. Her er et lite knippe av det jeg har hørt på i oppveksten.

«All I Want For Christmas Is My Two Front Teeth» er en gammel sang fra 1948 sunget av Spike Jones, og en sang mine foreldre ofte sang til oss barna når vi spurte hva de ønsket seg til jul. Det ble en intern spøk i familien hver gang noen svarte på et gaveønske.

«Merry Xmas Everybody» med Slade minner meg om julefeiring i England på 70-tallet, der det er vanlig å gå ut på byen julaften og være sammen med venner og familie. Dette står i sterk kontrast til feiringen i Norge, hvor julaften er en mer høytidelig familiedag.

«The Twelve Days Of Christmas» Da jeg var liten, sendte bestemor ukeblader til oss fra England, og til jul inneholdt bladene alltid billag med julesanger som vi alle sang med på. «The Twelve Days Of Christmas» var alltid med i bilagene. Den er opprinnelig fransk, fra 1780, og fikk først den melodien den har i dag i 1909. Sangen er som en repeterende barneregle og morsom å synge, og mange har spilt den inn, Burl Ives, Big Crosby, Perry Como, Frank Sinatra og mange flere, inkludert The Yobs som er The Boys med Casino Steel, en klart alternativ versjon.

«White Christmas» er skrevet av Irving Berlin og utgitt med Bing Crosby på 40-tallet. Det er den mestselgende singelen noensinne med over 100 millioner solgte på verdensbasis. Hjemme er det ikke ordentlig jul uten Bings fløtestemme og «White Christmas».

«Winter Wonderland» er en magisk julesang fra 30-tallet og du kan nesten se for deg Rudolf foran i sleden til julenissen. Min far, Clive Scott, gjorde sin versjon av sangen for mange år siden, og vi spiller den hvert år. Det er en populær låt som over 200 andre artister har spilt inn.

«O Come All Ye Faithful» Bortsett fra det vi selv sang på skolen og hørte av norske julesanger på radio og TV, var det mest engelske og amerikanske julesanger vi hørte på hjemme hos oss. «O Come All Ye Faithful” er en julesang som har fulgt meg gjennom livet fra England til Norge. Her er den med Nat King Cole.

«Happy Xmas (War Is Over)» John Lennon og Yoko One er en del av ungdommen min. De ga ut denne låten på 70-tallet, som var en turbulent tid, og sangen er like mye en protest mot Vietnamkrigen som en julesang.

«Have Yourself A Merry Little Christmas » Ella Fitzgerald har en egen plass i min oppvekst. Hun ble spilt på alle familiesammenkomster, og det gjelder også hennes versjoner av julesanger.

«Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!» Jeg husker første gangen jeg så snø. Det var vinteren før vi flyttet til Norge. Jeg var fem år, og det snødde i London. Da vi flyttet til Espeland utenfor Bergen og fikk oppleve norsk vinter, snø og ski var det magisk. Det er også noe magisk med de gamle julesangene fra barndommen. Dean Martin ga ut «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow» på 40-tallet. Han er en artist med en fløyelsmyk, uanstrengt måte synge på, og har etter min mening en undervurdert stemme.

«Peace On Earth»/«Little Drummer Boy» Denne duetten med David Bowie og Bing Crosby viser to enere som forenes i en duett, begge med full respekt for hverandre. Den er fra slutten av 70-tallet, tiden jeg vokste opp i, og er et bindeledd mellom to tider, Bowie og Crosby.

«Fairytale Of New York» med The Pogues og Kirsty MacColl er en rørende og annerledes julesang og får meg til å tenke på de som ikke har det så greit som alle oss andre i julen.

«Julekveldsvisa» Alf Prøysen sa alt på en menneskelig og uhøytidelig måte. Hans julesanger sang vi på skolen og på juletrefester. Den vekker minner om Norge i gamle dager, men er like aktuell i dag.

«Deilig er jorden» Det er ikke ordentlig jul uten Sølvguttene i bakgrunnen mens vi forbereder middagen og pynter oss til jul. Jeg blir alltid vemodig av å høre «Deilig er jorden». Den får meg til å tenke over hvem vi har mistet og hva som har vært i året som gikk.

Sjekk også: Favorittjulesangene til Louien