Jeg var nettopp i New York City, en by jeg bare har besøkt én gang tidligere og nå kan «skryte» av å ha tilbragt fem-seks dager i totalt. For en by av den størrelsen – oppunder ni millioner innbyggere fordelt på 784 kvadratkilometer – er ikke det rare greiene. Likevel er det som jeg kjenner byen ut og inn gjennom dens plass i populærkulturen. Via en endeløs rekke filmer, TV-serier, nyhetssendinger, bøker, tegneserier og sanger har jeg – som så mange andre – et innbilt førstehåndskjennskap til byen. Stedsnavn som Madison Avenue, 5th Avenue, Broadway, Times Square, Union Square, Harlem, Bronx, Belmont, Brooklyn, Williamsburg, Queens, Central Park, Bryant Park og så videre sitter som drillet i hjernen, og når du da står med bena godt plantet der i asfaltjungelen (til tross for mye snø da vi var der) føler du deg på forunderlig vis som hjemme.

Sjekk ut: Bare bra låter 2

«If I can make it there, I’ll make it anywhere/It’s up to you, New York, New York», sang Frank Sinatra, og jeg klarte iallfall å lage en spilleliste inspirert av besøket. Og det kan jeg si – den er ikke snau! Når du begynner å grave i musikk fra og/eller om New York finnes det så latterlig mye fint og spennende å ta av. Å si at musikken i denne byen er mangefasettert er på ingen måte å ta i, og hvor mange legendariske artister har den vel ikke fostret? Patti Smith, Talking Heads, Ramones, Television, New York Dolls og en haug andre, og muligens viktigst av dem alle, Velvet Underground. Listen over sentrale hip hop-artister er milelang, det var tross alt her sjangeren ble unnfanget, og jazzartister og croonere vil for evig være tilknyttet New York. Artie Shaw, Count Basie, Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Harry Nilsson og mange andre er representert her. Og bare prøv å stille spørsmålet om Bob Dylan var viktigere for New York enn New York var for Bob Dylan? Det er som å undre over hva som kom først, høna eller egget, en ren symbiose.

Se også: Elton Johns 70 beste låter

Det er mange navn her som ikke er fra New York City også, men sangene på listen enten handler om byen eller er fremført av artister som av forskjellige årsaker forbindes med den.

Spillelisten er et «work in progress». Den er monsterlang, per nå på mer enn 400 sanger, og med det kommer selvsagt enorm variasjon. Hensikten er å finne et slags musikalsk tverrsnitt av New York City, men jeg kommer garantert til kort, da jeg eksempelvis knapt har med noe som helst klassisk musikk, klezmer, mambo og andre mindre eller smalere stilarter. Har du innspill som kan gjøre denne listen enda mer komplett, enda bedre, mottas de derfor med stor takk. Men aller viktigst: Kos deg og spill høyt!