Gratulerer så latterlig med dagen, kjære Elton John! I dag fyller en av popmusikkens aller hvasseste sangere og melodisnekkere 70 år, og i den forbindelse har jeg laget den ultimate spillelisten med 70 Elton-favoritter. Og FOR en liste, sier jeg bare!

De fleste med en smule vett og forstand er i stand til å se at Elton Johns karriere er verdt å feire. Riktignok er store deler av 80- og 90-tallets produksjon miserable saker, men særlig første halvdel av 70-tallet og 2000-tallet er fylt med popmusikk av den klassiske sorten, omtrent så god som det er mulig å forestille seg. Platene Elton John, Tumbleweed Connection, Madman Across The Water, Honky Château, Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player, Goodbye Yellow Brick Road, Caribou og Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy, utgitt mellom 1970 og 1975 er en av de sterkeste rekkene plater som noen gang er utgitt. Det er altså hele åtte plater på seks år, der Elton og tekstforfatter Bernie Taupin dro ut av seg den ene perlen etter den andre; «Your Song», «My Father’s Gun», «Tiny Dancer», «Crocodile Rock», «Rocket Man», «Daniel», «Candle In The Wind», «Indian Sunset», «Someone Saved My Life Tonight», «We All Fall In Love Sometimes», «Bennie And The Jets», «Saturday Night’s Alright For Fighting», «I’ve Seen That Movie Too», «Border Song», «Country Comfort», «Come Down In Time», «Honky Cat» og så videre og så videre. Snakk om å være i siget!

Sjekk også: Bare bra låter 2

Etter årevis i mørket, med og uten Taupin som tekstforfatter, tok Elton seg kraftig sammen da han laget Songs From The West Coast i 2001. Det er et fantastisk album, omtrent på høyde med flere av klassikerne fra 70-tallet. Det ble etterfulgt av fine Peachtree Road i 2004 og ikke minst The Captain & The Kid i 2006 der låtskriverduoen for alvor vendte tilbake til 1970-tallets USA og så seg selv i bakspeilet. Elton fulgte opp med albumet The Union, et rent samarbeidsprosjekt med en annen av 70-tallets klipper, nylig avdøde Leon Russell, som med det fikk litt velfortjent oppmerksomhet for første gang på altfor mange år.

Reginald Kenneth Dwight ble født for 70 år siden i dag, i den poshe londonforstaden Pinner, og har rasket med seg det som er av priser, heder og ære. Nyinnspillingen og omskrivingen av «Candle In The Wind» som han gjorde etter prinsesse Dianas død i 1997 er tidenes nest mest solgte single (Bing Crosbys «White Christmas» er den mest solgte), og han er både kronet til ridder og gitt britenes høyeste utmerkelse, Commander of the Order of the British Empire, som altså gir ham tittelen Sir. Kjent som en av popmusikkens mest flamboyante og fargerike personer tar jeg det for gitt at dagen vil bli feiret med adskillig pomp og prakt. Selv feirer jeg med denne listen, med 70 av mine Elton-favoritter. Det er ikke en sang for mye! Gratulerer igjen, Elton!