Livet du redder kan være ditt eget var i mine ører det aller beste norskspråklige albumet som kom i 2016. Hasse Farmens forunderlige og fascinerende sanger ga nytt innhold til begrepet populærmusikk, og med avslutningssporet «Landet» tok han en kjent sang – Woody Guthries «This Land Is Your Land» – og gjorde den til sin egen.

For et par uker siden lanserte han en musikkvideo basert på denne, regissert av Egil Håskjold Larsen som for tiden også er aktuell med dokumentarfilmen 69 Minutes of 86 Days om en tre år gammel flyktningepike og hennes families vei fra Damaskus til Uppsala, angivelig et mesterverk, som jeg ikke får mindre lyst til å se nå som jeg omsider har fått sett videoen til «Landet».

Skutt i sort/hvitt ser vi innledningsvis en silhuett bevege seg gjennom et skogholt i vinterdrakt før han kommer ut på en riksvei og «skiller lag med seg selv» (se videoen og forstå hva det betyr). Den hypnotisk vakre sangen spiller i bakgrunnen, mens den ensomme skikkelsen som viser seg å være Hasse beveger seg langs veien, blir plukket opp av en bilist og omsider finner veien «hjem»: “Tilbake i byen – i skyggen av kirkespiret, under minareten – ser jeg et nytt land spire. Noe gleder meg, noe skremmer meg. Noen gjemmer seg, noen selger seg. Noen korser seg, en fremmed spør meg: ble dette landet skapt for deg og meg?” Videoen er nedstemt og ekstremt stemningsfullt, vakker i all sin enkelhet, med ikke så rent lite symbolsk samhandling mellom tekst og bilder.

«Landet» er avslutningssporet på Livet du redder kan være ditt eget, Hasses mildt sagt gjennomarbeidede plate som var hans fjerde i løpet av en tyveårsperiode. Det er det med platene hans at de er verdt å vente på, og i dette tilfellet så til de grader. Har du ennå ikke hørt platen, eller kanskje ikke en gang hørt om Hasse Farmen, er det slett ikke for sent å endre på det. Se videoen over, og les gjerne anmeldelsen min av albumet her, hvor du også finner direktelenke til både Tidal og Spotify.

Se også: A New York state of mind – en gigantisk spilleliste