En god ballade har evnen til virkelig å røre. Det er noe med en saktegående melodi og en sanger som vrenger sjela som – på sitt beste – er fullkomment uimotståelig. Tenk deg for eksempel når Rick Danko synger «and the sun don’t shine anymore» med sin ekstremt uttrykksfulle røst i The Bands «It Makes No Difference». Den totale meningsløsheten i tilværelsen uten hun som har forlatt ham får ham omtrent til å revne av sorg. Det er en sterk lytteopplevelse.

Eller snu på flisa og plukk en «glad» sang: Når Bob Dylan synger sin egen «Make You Feel My Love» med en inderlighet som får selv en fantastisk sanger som Adeles versjon til å blekne. Det sier noe om hva som ligger av varme og inderlighet i Dylans stemme, en stemme han stadig får tyn for, helt uten grunn. Adeles versjon er fin, men Dylans er enda finere. Ha!

For et par uker siden publiserte jeg en spilleliste med den dristige tittelen Verdens beste ballader, vel vitende om at jeg manglet en hel del for å ha dekning for påstanden. Den inneholdt 100 sanger, og det de i det minste hadde felles var at de var ballader. Men her kommer 100 til, som et kompendium til den første listen – med den åpenbare tittelen Verdens beste ballader 2.

Sjekk den her: Verdens fineste ballader, del 1

Her må jeg takke leserne av denne bloggen for mange gode innspill. Det er umulig å komme på alt som er fint der ute selv, og blant de mange utmerkede forslagene var mange sanger som selvsagt kan melde seg på i konkurransen om å være best i verden. Dessuten var det litt pinlig ikke å ha kommet på mange av disse selv.

Dette er for all del en subjektiv øvelse, la det være sagt. De 100 balladene på denne spillelisten er blant mine favorittballader, ikke nødvendigvis dine. Likevel er jeg bombesikker på at ALLE vil finne mye de liker her. Uansett smakspreferanser.

Sjekk også: Money, that’s what I want – 250 sanger om spenn

Denne gangen – i tillegg til de to nevnte – kan du høre sanger med Kate Bush, Manfred Mann’s Earth Band, Patsy Cline, Whitney Houston, Nico, Procol Harum, 10cc, Marvin Gaye, Jackie Wilson, Bee Gees, Steve Earle, Jonas Fjeld, Marit Larsen, Dar Williams, Eric Clapton, Rolling Stones, Chris Bell, John Cale, Cyndi Lauper og mange flere. Felles for alle disse sangene er at de treffer meg rett i fleisen i all sin skjønnhet. Dette er for meg udiskutabel fin musikk, fremført med fynd og klem og enorm innlevelse. Hver eneste en av disse sangene er finskårne små mesterverk.

Se også: Den nydelige nye singlen til Darling West

Jeg får legge til at jeg allerede har opprettet spillelisten Verdens beste ballader 3, så kom gjerne med flere forslag til sanger dere mener kvalifiserer. Det er for øvrig mulig jeg nå sløyfer regelen om én sang per artist. Det er nemlig MANGE på disse to listene som har sunget mer enn én fin ballade.

Takk for oppmerksomheten. Over til artistene.