Venezia og Maldivene nevnes hyppig som eksempler på turistmål som vil forsvinne når havene stiger. La oss håpe det aldri vil skje, nydelige steder som de er. Men en turistattraksjon som ligger så dårlig an at vi vet den vil bli borte er Rubjerg Knude Fyr. Det er et nedlagt fyrtårn på det forblåste Nord-Jylland som er i ferd med å skli ut i havet.

– Sannsynligheten for at fyret er borte i løpet av to til fire års tid er stor, forteller naturveilederen Jakob Kofoed Nielsen. – Det kan gå så lang tid som ti år, men det er lite sannsynlig. Og borte blir det.

Foto: Vendsyssel Historiske Museum
Her er Rubjerg Knude Fyr slik det sto ferdig rundt 1900. Foto: Vendsyssel Historiske Museum

Det gamle fyret sorterer under Vendsyssel Historiske Museums ansvarsområder, og Jakob kjenner historien godt. Han forteller om de helt spesielle geologiske forholdene i denne delen av Danmark. Fyret ble bygd i 1899, men på grunn av sandens forflytninger måtte det stenges i 1968. Da hadde sanden lagt seg rundt fyret slik at lyset ikke lenger kunne ses fra vannet. Samtidig som sanden har endret hele landskapet har bølgene slått mot land og sakte, men sikkert gravd sandgrunnen ut fra under fyret. Beregninger går ut på at 2020 er et sannsynlig årstall for at det ramler ut i havet. Det kan skje helt plutselig og er den viktigste årsaken til at det snakkes om å rive fyret manuelt.

Sjekk også: Den definitive spillelisten for New York-turen

– Av sikkerhetsmessige årsaker kan det tenkes at man bestemmer seg for å fjerne fyret før det sklir ut i havet, men jeg håper jo ikke det. Det er noe fint med tanken på at det skal forsvinne helt naturlig og bare bli borte i havet, sier Jakob som forteller at han på slutten av 90-tallet kunne kjøre med bil hele veien opp.

Rett i nærheten av fyret ligger den gamle strandfogdgården i Rubjerg som er en del av Vendsyssel Historiske Museum. Her kan du lære mer om fenomenet og se bilder fra hvordan det så ut før i tiden da det fyret var bebodd.

Foto: Vendsyssel Historiske Museum
Det er ganske utrolig å se at sanden har begravet det meste på bildet og at bare fyrtårnet nå stikker opp. Foto: Vendsyssel Historiske Museum

Selv har jeg vært her to ganger, med noen års mellomrom, senest i forrige uke. Jeg husker ikke presis hvor mange år det er siden første gang jeg var ved fyret, men i løpet av den tiden har sanden blåst og lagt seg over en enda større del av området rundt. Her er det ørken, og den har vokst.

Se også: Mine 25 favorittrestauranter i Barcelona

Siden mitt forrige besøk er det bygd en ny trapp inne i fyret slik at det er mulig å gå til topps og nyte utsikten 90 meter over bakken. Selve fyret ligger til sammenligning (snart) på kanten av en 60 meter bratt skråning. En 14 år gammel gutt ramlet utfor i mai, men klarte å gripe fatt i en rot etter et fall på 20-25 meter og kom uskadd fra hendelsen.

Foto: Erik Valebrokk
Fra vinduene inne i fyret kan du se hvordan sanden har overtatt landskapet. Foto: Erik Valebrokk

Så man skal altså være forsiktig, men er du i området bør du ta turen hit. Det er ikke hver dag man kan oppleve en turistattraksjon som så til de grader er på vikende front.

Fra parkeringsplassen tar det 10-15 minutter å gå opp til fyret. Vær oppmerksom på at det kan være sterk vind her, så har du et kamera du er redd for bør du la det bli i bilen. Få ting er verre enn litt finkornet sand i maskineriet. Du kan også trygt regne med litt sand i skoene, men den er heldigvis enklere å bli kvitt.

Foto: Erik Valebrokk
For 20 år siden kunne man fremdeles kjøre helt opp til fyret. Nå må du i stedet ta bena fatt. Foto: Erik Valebrokk

Les også: Kul science fiction-utstilling i Paris