OK, denne spillelisten er nå kraftig oppdatert! Med hjelp fra kjente og ukjente i ymse lukkede Facebook-grupper, samt på min egen profil, har engasjementet rundt dette temaet vært overveldende. En liste som opprinnelig besto av 200 låter har nå vokst til mer enn 300. «Enstavelseslåter» var tydeligvis en hit. En stor takk til alle som har kommet med gode forslag.

Hørt om enstavelseslåter før? Det hadde strengt tatt ikke jeg heller før jeg satt på T-banen for noen uker siden på vei til deLillos/KORK-konserten på Frognerseteren og Jennifer Crush’ snappy poplåt «Crush» dukket opp i ørene. Da slo det meg at det må finnes en del låter med titler på bare en stavelse. Ganske kjapt kom jeg på 10-12 låter før jeg skulle av banen, og dagen etter fortsatte jeg moroa.

Jeg hadde ingen tanker om at det skulle finnes så veldig mange, men nok til at jeg kanskje ville få en spilleliste med 50 fine sanger. Så økte tallet til 100. Det så en stund ut til å ingen enda ta, men jeg ga meg på 200. Det får være grenser liksom. Så kom altså responsen, og lista er nå på 300… and counting.

Sjekk også: Den beste nye musikken fra august

Her er det altså snakk om titler på en eneste stavelse, og låter som «Pride (In The Name Of Love)» eller «The Weight» kvalifiserer ikke. Ingen unntak fra den ene stavelsen, selv om man lett kunne «vridd» kriteriene en smule. Det viste seg også å finnes så mange gode kandidater at det ikke ville være noe poeng i å jukse. Og ikke bare det. Andre kriterier jeg satte var at samme ord bare kunne brukes en gang, og at det kun skulle være en låt per artist. Heller ikke dette var noe problem.

Så her er vi. Av åpenbare årsaker åpner jeg festen med The Jams «Start» og avslutter med Frank Oceans «End» (selv om jeg heller ville hørt The Doors’ «The End»). Mellom disse to perlene finnes sanger av typen «Help!», «Crash», «Stan», «Shout», «Gun», «Rain», «Why?», «Sing», «Stop», «Beach», «Mine», «Home», «Cry», «Time», «Breathe», «Junk», «Switch», «Bitch», «East», «West», «North», «South», «Left», «Right», «Yess!» og «No».

Fire låter deler posisjonen som korteste tittel, «A», «I», «U» og «X». Den lengste er «Stripped». Norske titler er det også her, blant annet «Drøm» (av nettopp deLillos), «Tog», «Drag», «Ramp», «Øl» og «Gjeld». Jeg har til og med samme ord på tre språk: Raga Rockers på norsk med «Blakk», Lars Demian på svensk med «Pank» og Brandy Clark på engelsk med «Broke».

Les også: Intervju med Lars Beckstrøm, om blant annet «Drøm»

Så er spørsmålet: Er det enda flere kule enstavelseslåter har jeg glemt? Forslag mottas stadig med takk.

God fordøyelse!