Den måtte komme. The Coolest Playlist Ever! tar utgangspunkt i verdens aller cooleste stykke musikk, Dave Brubeck Quartets fem og et halvt minutt lange mesterverk «Take Five». Skrevet av kvartettens saksofonist Paul Desmond og spilt inn i 1959, har snart 60 år senere ingen kommet i nærheten av å lage noe fetere.

Her skriver jeg altså cool og ikke kul, legg merke til det. Det er den amerikanske betydningen av ordet som beskriver musikk, og spesielt jazz, jeg sikter til. Ifølge den definitive ordboken Encarta World English Dictionary defineres cool slik: «used to describe a style of jazz, popular in the mid-20th century, characterized by a relaxed rhythm».

Her er en spilleliste med 100 låter, og svært mange av dem faller direkte inn i beskrivelsen fra Encarta. Jeg oppfatter «Take Five» som den mest presise musikalske definisjonen av uttrykket jeg har hørt, men det er flere utfordrere. Sjekk for eksempel Oliver Nelsons «Stolen Moments», Sonny Rollins’ «Blue 7», Roy Hargroves «Nusia’s Poem» eller Dexter Gordons versjon av «I Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry».

Alt her er dog ikke jazz, men veldig mye er direkte inspirert av eller avarter av sjangeren. Et overveldende flertall av artistene er afroamerikanske, og ikke minst er en del sløy hip hop beslektet med jazz. Sjangerblandinger som Gurus «Loungin'» og Us3s «Lazy Day» måtte med.

Sjekk også: On The Radio – spillelisten som hyller FM-radioen

Litt funk er det blitt plass til siden man ikke kan lage en slik liste uten for eksempel å ha med James Brown, og det er noen få pophits som jeg mener hører hjemme i selskapet. Blant disse er Nancy Sinatras «These Boots Are Made For Walkin'», Dion & The Belmonts’ «The Wanderer» og Peggy Lees «Fever».

Det ville også vært meningsløst å utelate filmmusikk. Henry Mancinis «Pink Panther Theme» var selvskreven. Det samme gjelder Neil Heftis «Batman Theme» og Lolo Schifrins «Mission: Impossible». Jeg har til og med tatt med en sang fra Disney-klassikeren Aristokattene og temaet fra Knøttene. Og kom ikke å si at ikke kvelden blir morsommere når du hører Ramsey Lewis Trios versjon av «Wade In The Water»!

Her er totalt åtte utstudert coole timer med musikk i det jeg er sikker på må være The Coolest Playlist Ever! Den nytes aller best i selskap med en Dry Martini eller en Negroni. God fornøyelse!

Se også: Jakten på den perfekte Negroni