Det er bare dager igjen til Hellbillies’ nye plate Søvnlaus slippes løs på fans i by og bygd. Ål-bandets femtende langspiller (medregnet live- og samleplater) er deres første studioalbum siden Tretten ble utgitt for ganske nøyaktig fire år siden, men skal vi tro at de to singlene «Søvnlaus» og ferske «20 år på vegen» er representative, har ikke bandet akkurat funnet opp kruttet denne gangen heller. Og hvorfor skulle de vel det? Hellbillies’ effektive trylleformel har gjort dem til et av Norges beste og mest ettertraktede liveband, med et låtmateriale de fleste innen deres musikalske tumleplass ville ofret et ben og en arm for. Det som begynte som et countryband med oversatte amerikanske låter på hallingdøl har utviklet seg såpass gjennom en nesten 25 år lang platekarriere at kvintetten i dag fremstår som fanebærere av melodiøs southern rock i møte med klassiske countryknep som ingen andre kan hamle opp med. Hellbillies er så tight, så solid og har så mye trøkk at du knapt skulle tro det var mulig.

Den nye singlen «20 år på vegen» sier noe om veien frem dit de er i dag, med tekst skrevet av deres nye makker Tom Roger Aadland som har overtatt tekstjobben etter Arne Moslåtten som nylig takket for seg. Aadland er en ordsmed av rang, noe han nylig beviste med sitt fantastiske dobbeltalbum Blondt i blondt, som er en tolkning av Bob Dylans Blonde On Blonde på velklingende haugesunddialekt (den har jeg anmeldt her). Når Aslag Haugen åpner den nye singlen med linjene «Det er fredagskveld på et samfunnshus/eit venninnelag på stigande rus/spør me om e kan den du veit» er det tydelig at Aadland har funnet seg godt til rette i rollen som innleid tekstforfatter og at Haugen er komfortabel med sitt nye materiale.

Les også: Jubileumsintervju med Aslag Haugen

«20 år på vegen» er en midtempo countryrocklåt i Tom Petty-land, en umiddelbart catchy låt som er helt klassisk Hellbillies. Etter at bassist Arne Sandum også nylig trakk seg fra bandet etter lang og tro tjeneste er han erstattet av Egil Stemkens som er mest kjent fra Amund Maaruds band. Høres ut til å funke det også. Fredag slippes Søvnlaus, og det er bare å glede seg.

Les også: Hellbillies’ flotte jubileumsbok