Sam Shepard er død, 73 år gammel. Denne skuespillernes skuespiller og teaterets store dramatiker, filmhelt, forfatter og mye mer, hadde en av de mest oppsiktsvekkende kule tilstedeværelsene noen har hatt på kinolerretet.

Sam Shepard skrev mer enn 55 skuespill og et betydelig antall samlinger med forskjellige tekster, flere av dem å betrakte som en slags romaner. Men i så måte var han uforutsigbar og «alternativ», vanskelig å plassere. I forordet til det som ble hans siste bok, flotte The One Inside som ble utgitt i vinter, skriver Patti Smith dette: The manuscript before me is a dark compass. All points proceed from its magnetic north – the interior landscape of the narrator. Unable to tear myself away I read straight through the afternoon, navigating a mosaic of echoing conversations, altered perspectives, lucid memory, and hallucinatory impressions.

Det er klassisk Shepard; ofte krevende, men også ekstremt givende.

Mest kjent er han likevel som skuespiller. På IMDB er han listet opp med 68 roller, og blant de mest populære er Days Of Heaven, Frances, The Right Stuff, Steel Magnolias, The Pelican Brief og Black Hawk Down. Hans aller største øyeblikk er for meg i Fool For Love der han spiller hovedrollen i det som også er et av hans mest kjente teaterstykker, filmatisert av mesteren Robert Altman. Det er fryktelig lenge siden jeg så filmen som ble laget i 1985, men én replikk som Shepard avleverer med sjelden overbevisning har brent seg fast: «If you ain’t a cowboy, you ain’t shit.» Måten han sier dette til rollefiguren May spilt av Kim Basinger på under en voldsom krangel er stor skuespillerkunst.

Sjekk også: Med godt humør og rosévin langs Canal du Midi

Blant hans øvrige minneverdige bedrifter er manuset til Paris, Texas, dramatisert av L.M. Kit Carson og filmatisert av Wim Wenders. Det inneholder ikke minst den sekvensen som er kjent som «I knew these people» der Harry Dean Stantons rollefigur Travis har funnet tilbake til sin elskede Jane, spilt av Nastassja Kinski, og leser en monolog som er blant de mest gripende filmscenene jeg noen gang har sett. Se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=evncErSKu6w

Sam Shepard er muligens også kjent for et noe yngre publikum takket være rollen som familieoverhodet Robert Rayburn i Netflix’ thrillerserie Bloodline. Selv om han kun var med i syv episoder av første sesong, var hver scene av det slaget at han stjal all oppmerksomhet fra de andre skuespillerne i bildet. Når Sam Shepard leverte en replikk stoppet alt annet opp.

La oss minnes en på alle måter stor kunstner. Måtte han hvile i fred.

Sjekk også: Jævla bra countrymusikk – et grunnkurs