For to uker siden ga Tracey Thorn ut sitt femte soloalbum Record, det fjerde etter at hun og partneren Ben Watt la Everything But The Girl på hylla etter 1999-utgivelsen Temperamental. Hun og Ben møttes på universitetet i Hull på starten av 80-tallet da begge hadde egne, forsiktig begynnende karrierer, og ga ut hver sin soloplate før det første Everything But The Girl-albumet Eden så dagens lys i 1984. Siden den gang har de vært blant mine absolutte favorittartister.

Som duo ga Ben og Tracey ut i alt ni plater, med en betydelig progresjon, fra den bossa nova-inspirerte debuten via indiepop, lefling med country og storbandjazz, amerikansk westcoastpop og etter hvert housemusikk og trip hop. Hadde det ikke vært for at jeg hater metaforen hadde jeg kalt det «litt av en reise». I tillegg har altså Tracey utgitt fem soloalbum (inkludert en juleplate) og Ben tre. Han har dessuten vært profilert som DJ og drevet det lille plateselskapet Buzzin’ Fly der han har gitt ut en serie fete DJ-plater.

Jeg synes det var på tide å sette sammen en skikkelig EBTG-spilleliste med det beste de har gjort sammen, på hver sin front, og i samarbeid med andre. Den teller hele 100 titler, og det syke er at den kunne vært enda lenger. I grunnen er det bare én sang jeg savner på strømmetjenestene, den nydelige versjonen av Smokey Robinsons «The Hunter Gets Captured By The Game» som Tracey gjorde sammen med Massive Attack til Batman Forever-soundtracket. Heldigvis er både «Protection» og «Better Things» på plass.

Sjekk også: Vakre jazztoner fra Siril Malmedal Hauge og Jacob Young

EBTG har bestandig vært opptatt av å gjøre coverlåter, helt fra den aller første singlen de ga ut sammen i 1982, en versjon av Cole Porters «Night And Day». Andre blinkskudd er Pretenders’ «Kid», Crazy Horse’ «I Don’t Want To Talk About It», Patsy Clines «I Fall To Pieces», Elvis Costellos «Alison», Bruce Springsteens «Tougher Than The Rest», Antonio Carlos Jobims «Corcovado» og Bens nydelige tolkning av Bob Dylans «You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go».

Jeg har for øvrig ikke gitt opp håpet om at Ben og Tracey skal komme sammen igjen i studio og gi ut ny musikk under Everything But The Girl-navnet. Helt fjern kan ikke tanken være for noen av dem.

Men nå, her er mine 100 favoritter. God fornøyelse!