Vorspiel er gøy. Ofte er det til og med morsommere enn når man er ute på byen og spredd for alle vinder. Det er noe med å sitte og surre og drikke litt vin eller noen øl mens du spiller kul musikk og kommer i rett stemning som på sitt beste er helt uslåelig.

Men hva er den riktige musikken å spille før du skal på byen? Det er like mange svar på det spørsmålet som det er mennesker som synes det er gøy å gå ut, men jeg har satt sammen en liste som i det minste funker for meg.

Her er det selvfølgelig en viss progresjon. Jeg går ikke rett på de helt åpenbare vorspielklassikerne, men starter rolig med litt Ramsey Lewis, Nina Simone og annen moro. Dernest jobber vi oss oppover i tempo og stemning, og etter hvert blir det å blande sjangere, gammelt og nytt, kjent og ukjent. Felles for alle sangene på denne listen er dog at de på et eller annet vis får meg oppspilt og i godt humør. Her er Marvin Gaye og Roy Ayers, Bee Gees og James Brown, Iggy Pop og The Clash, Raga Rockers og Tommy Tee, i tillegg til veldig mye annet som låter kanon.

Til slutt kommer et knippe låter som virkelig kliner til med god feststemning og pusher deg det siste lille steget. Da er tiden inne for en bra kveld ute.

Sjekk også: Den ultimate lørdagslisten

Ideen kom til meg, åpenbart, på vorspiel. Forrige fredag før konsert med den for øvrig utmerkede Marianne Engebretsen (som ikke fikk plass på listen) var jeg hjemme hos min gode venn Bjørn og måtte spille Becks helt ferske «No Distraction» fra hans nye album Colors. Den er så sprudlende og fin at den avfødte ideen om en egen vorspielliste.

Siden et godt vorspiel nettopp er et vorspiel og ikke varer evig har jeg begrenset meg til en spilleliste som varer i tre timer. Det ga plass til 44 låter jeg synes er kjempekule og når som helst får meg til å smile. Du kan selvsagt spille dem også om du ikke skal på byen. Dette er enkelt og greit en fin spilleliste som bør funke bedre enn den beste lykkepille. God fornøyelse. Og skål!