Hver gang jeg legger ut siste måneds beste nye musikk i én hendig spilleliste, er det minst to ting som går igjen: Den er sjelden særlig hendig på godt over 200 låter, og jeg klager mitt hjertes nød over hvor mye bra musikk som slippes og hvor gjerne jeg skulle hatt bedre tid til å høre på alt sammen. Denne måneden skiller seg ikke ut i så måte. Her er nesten 300 nye låter, og akk så gjerne jeg skulle brukt mer tid på mange av de platene en del av disse er hentet fra! Dessverre står ikke utgivelsestempoet til verdens artister i nevneverdig harmoni med den tiden som er delt ut til oss her i livet. Jeg vet det er lite vi kan gjøre med akkurat den saken, men det er lov å drømme. Tenk om døgnet hadde… 30 timer! Bare det ville hjulpet betraktelig.

Til alle dere håpefulle som sender meg mail og spør om jeg kan høre musikken deres og kanskje anmelde den er jeg nødt til å gjenta at denne bloggen er noe jeg bruker masse tid og ressurser på uten å få fem flate øre igjen for det, og som alle andre er jeg nødt til å jobbe for å få en inntekt. Vit likevel at jeg setter stor pris på alle dere som gjør en så fantastisk jobb i musikkens tjeneste. Dere beriker livet mitt – og mange andres.

Nu vel. Vi skal til den beste nye musikken som er utgitt i september 2021, og som også er vanlig vil jeg fremheve de artistene med musikken jeg har hørt mest på og/eller liker best. Også her er trenden den samme: Lista er lang.

Den sangen jeg nok har hørt aller mest denne måneden er Sufjan Stevens’ gamle popperle «Chicago», gjort i en overjordisk vakker americanaversjon av The Northern Belle, der stjernelaget Ida Jenshus, Signe Marie Rustad Malin Pettersen, Louien og Mari Sandvær Kreken bidrar med fantastiske vokalpresentasjoner i tillegg til Stine Andreassen selv som også har skrevet det utrolig fine arrangementet. Dette er så fint at det til og med tar noe av oppmerksomheten bort fra det meget lovende ABBA-comebacket som er anført av de to sangene «I Still Have Faith In You» og «Don’t Shut Me Down». Jeg valgte å ta med førstnevnte på denne lista, men spill for all del begge. De er utrolig fine, og det aller beste er at ABBA ikke prøver å konkurrere med dagens moderne musikk. Dette er ABBA på sitt åpenbart mest gjenkjennelige, to nydelige sanger som lover latterlig godt for albumet Voyage som eh… arriverer i november.

Men det er mye mer å glede seg over. Silja Sol er ute med en fantastisk discobænger som heter «Puls» og som er noe av det fineste hun har gjort, og «En av de levende» tyder på at også trioen No. 4 går litt nye og svært spennende veier på sitt kommende fjerdealbum. John Mellencamp har fått med seg selveste Bruce Springsteen på tre låter på sitt kommende album, og første smakebit kom for noen dager siden i form av fine «Wasted Days». Da snakker vi toppmøte innen amerikansk heartlandrock, kan du si.

Madrugada er også tilbake med ny musikk, og denne måneden har vi fått to fantastiske låter fra deres kommende sjettealbum. Den beste av dem er «Nobody Loves You Like I Do», et mektig stykke rock som bringer den stolte arven etter avdøde Robert Burås videre med stor verdighet. Jeg er også glad for å rapportere at Kacey Musgraves er tilbake med den flotte nye platen Star-Crossed. Om den er like god som 2018-mesterverket Golden Hour er jeg dog usikker på, men det er et bunnsolid popalbum. Morten Abel og Hellbillies er to veterannavn som begge har gitt ut flotte plater denne måneden, og i mine ører er minst én av sangene fra hver av platene helt på høyde med det aller beste de har skapt tidligere, henholdsvis «Et døgn i New York» og «Når alt er sagt og gjort».

Andre navn jeg vil trekke frem er disse: Trygve Skaug, Sting, The Last Detail, Thulsa Doom, Falkevik, Klossmajor, Sigrun Loe Sparboe, Sweetheart, Amund Maarud & Lucky Lips, Lokoy (med Mikhael Paskalev), Kamasi Washington, Lana Del Rey, Kenneth Ishak, kaspara, Michael Stipe, Aslak Hartberg & Malin Pettersen, Sarah Camille, Ane Brun, Taylor Swift, Carly Pearce, Strand Of Oaks, Old Dominion, Aaron Lee Tasjan, Nicholas & Sebastian, Ólafur Arnalds, Eivind Aarseth, Daniel Kvammen, Steinar Albrigtsen, Tonje Halbjørhus, Marianne Engebretsen, Randi Tytingvåg Trio, Hayden Thorpe, Charlie Crockett, Riddy Arman, Blue Ribbon, Horrse, Waylon Payne, Tuva Senum, Sabrina & Endre, Vebjørn Bråthen, Ladybird Orchestra, Flukten, Cathrin Gram, Jonas Ledang, Kenneth Nornes, Butterfly Garden, Lyder Øvreås Røed & OJKOS, Charles Wesley Godwyn, Wesley Dean, Paul Carrack, Explorer Tapes, Slagsvold, Marion Ravn, Kari Bremnes, Bjørn Tomren, Sibeth, Polardegos, Petter Andreas Jørgensen, Karin Wrights Gode Selskap, deLillos, Marion Woodseth, Unni Wilhelmsen, Silje Nergaard, Bokassa, Din Moris, Kine Nesheim, Aleksander Kristoffersen, brenn, Colleen Green og Annie. Det er selvsagt mange flere på lista, og er dere ikke nevnt spesielt, er dere likevel verdsatt.

Her følger listen i Spotify og Tidal, med ønske om en del ordentlig gode lytteropplevelser!