Da jeg intervjuet Magne Furuholmen for Finansavisen nylig kunne han røpe at han ikke er imponert over nivået på julesangene vi overstrømmes med i førjulstida, og beskriver dem som å komme ut i «dårligere og dårligere versjoner».

– Hvert år dukker de samme opp, og så er det lagt til 20 nye som i mine ører ikke har rett til å se dagens lys, fortalte Magne og fortsatte: – Da lurte jeg på hvilket alternativ jeg hadde å tilby. Jeg kan be folk høre på Sufjan Stevens i stedet, eller så kan jeg lage et vinteralbum med jul i midten, med musikk jeg mener ikke vil stikke nåler i dem som har det verre enn meg. Det er det jeg har prøvd på White X-Mas Lies.

Strømmen av julemusikk er tilsynelatende ustoppelig, ny og gammel, men et friskt pust blant årets nye utgivelser er Magnes melankolske og mørke juleplate. Det vil si, cirka halvparten av sangene er julesanger, og de er ikke nødvendigvis lystige. Låttitler som «There Goes Another Year», «A Punch-Up On Boxing Day» og «The Season To Be Melancholy» taler et tydelig språk.

Selv om jeg er enig med Magne et godt stykke på vei (du kan lese hele intervjuet her), klarer jeg ikke stå helt imot heller når de første nye, eventuelt «nye», julesangene dukker opp i slutten av oktober hvert år, og utover i november og desember. Det er riktignok langt mellom høydepunktene, men den som leter finner. I år har jeg laget en spilleliste med kun nye låter eller nye versjoner av gamle kjenninger, der riktignok ikke ALT er like bra og definitivt ikke for alle, men det er en liste med veldig mye fint. Redaktørgjerningen min burde kanskje diktert et strengere utvalg, men jeg har gått for mangfold ut ifra tankegangen om at spillelisten skal kunne glede flest mulig. Kall det gjerne litt feigt, men jeg har ikke lyst til å være direkte ekskluderende heller.

Blant mine favoritter av året er – ved siden av platen til Magne – innspillinger med Trygve Skaug, Josh Rouse, Los Lobos, Kacey Musgraves, Bryan Adams (visst pokker!), deLillos og No. 4, Narum, Molly Burch, Birri, Levi Henriksen & Babylon Badlands, Chicago, Hilma Nikolaisen, William Hut, Samantha Fish, Ulf Lundell, Alessia Cara, Rikke Normann, Kathleen Edwards, The Regrettes, JD McPherson, Ane Brun og ikke minst tospannet Thom Hell og Andreas Ulvo som med sitt album Julesanger har gitt nytt, nakent, nedstrippet liv til noen av de fineste julesangene av dem alle.

Tidal-brukere får ikke glede av denne, men ellers er innholdet på Tidal- og Spotify-listene identiske. God jul!

Sjekk også: Country Christmas – 100 fete countryjulelåter