Et veldig vanlig spørsmål når det utgis en coverversjon er om den er bedre enn originalen. Som regel er svaret slik jeg ser det nei, men det til side elsker jeg en god coverversjon. Aller morsomst er det i grunnen når tolkningen skiller seg markant fra utgangspunktet eller på det ene eller andre viset tilfører sangen noe nytt, men unntaksvis er det også slik at om en coverversjon forsterker enkelte elementer fra originalen – det være seg produksjon, generelt øs eller i en ballades tilfelle, inderlighet – så kan den i høy grad oppleves som relevant. Men bedre enn originalen? Sjelden.

Unntak finnes dog. For noe over et år siden samlet jeg ti coverlåter der jeg syntes de faktisk overgår originalene (hør dem her), og inspirert av det samme spørsmålet i facebookgruppen Platepraten i går har jeg i dag samlet ytterligere ti. Her er det viktig for meg å understreke at det ikke er noe som helst i veien med originalene – John Lennon, Bob Dylan, Tito Puente og flere – men i visse tilfeller kan altså andre artister ta sangene deres og gjøre dem enda bedre.

Jeg regner med at ikke alle er enige, og takk og pris for det. Mine meninger er ikke fasit for noe som helst, men kun subjektive tolkninger av ti sanger fra populærmusikkens øverste hylle. Som sagt er originalene aldeles fortreffelige de også. Listen under inneholder samtlige ti originaler, der hver av dem er etterfulgt av det jeg mener er den perfekte coverversjon.

Har du innspill til andre coverlåter som er bedre enn originalene? Gi gjerne lyd fra deg.

Sjekk også: Der elven renner