Litterær spilleliste – fra Catherine og Heathcliff til Clete Purcel

kate bush 2014 1170x644 - Litterær spilleliste - fra Catherine og Heathcliff til Clete Purcel
Kate Bush' gikk grundig til verks da hun debuterte med en sang inspirert av Emily Brontës klassiske roman Wuthering Heights i 1978.

Mang en artist har sett til litteraturhistorien for inspirasjon. Den er full av skikkelser og fortellinger som egner seg som tema i ymse poplåter og så videre. Bare tenk på berømte sanger som «Wuthering Heights», «The Battle Of Evermore», «Sexcrime», «Moon Over Bourbon Street» og «Sympathy For The Devil». Ingen Emily Brontë, J.R.R. Tolkien, George Orwell, Anne Rice eller Mikhail Bulgakov, ingen kule sanger med disse titlene.

I morges fikk jeg en melding fra bluesartisten Knut Roppestad som ville gjøre meg oppmerksom på at han for ti år siden skrev og spilte inn en sang med tittelen «Clete Purcel And The Ladies». Clete er kjent som verdens kuleste sidekick, den totalt uregjerlige, ubestikkelige og evig trofaste eks-partneren til Dave Robicheaux i James Lee Burkes romanserie fra Louisiana. Burke slapp nylig sin 22. Robicheaux-roman, The New Iberia Blues, og som alltid er det en fest å lese. Skal du først ha krim, anbefaler jeg Burke over de aller fleste. Han er en fantastisk forfatter, noe Knut og jeg altså er rørende enige om.

«Clete Purcel And The Ladies» er ifølge Knut et forsøk på å «fange» noe av Burkes mest sjarmerende karakter, og jeg må si det er nokså vellykket. Fin låt er det også, som jeg valgte å flytte opp på denne gamle spillelisten. Den står fjellstøtt mellom Willem Dafoes opplesning av Edgar Allen Poes geniale dikt The Raven med Lou Reed som musikalsk arkitekt, og Joni Mitchells «Night Of The Iguana», inspirert av Tennessee Williams’ skuespill. I tillegg får du et knippe andre strålende sanger inspirert av litteraturhistorien eller forfattere generelt slik The Beatles synger om i «Paperback Writer» og Nick Cave i «We Call Upon The Author». God fornøyelse!

Les også: Det store Paddy McAloon-intervjuet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.