At utgivelsen av hardcoreduoen Quarter Wolfs nye single «Midnight In Oslo» skulle sammenfalle med at jeg publiserer min store fylla har skylda-spilleliste er en ren tilfeldighet, men hvilken herlig tilfeldighet! Min utmerkede eks-kollega Marius Kromvoll (vokal, gitar) og hans australske medsammensvorne Paul Daniel (trommer) er tilbake med eksplosiv kraft, og hvordan to personer kan frembringe et slikt driv som dette er meg en gåte. På sin nye single låter de som den perfekte kombinasjon av The Stooges, Jon Spencer Blues Explosion og The Cramps, og tekstlinjen «I’m gonna leave you at the station and walk on out, head on back to Last Train where I’ll drown my doubts» mer enn kvalifiserer dem til en plass på denne spillelisten.

Men hvorfor har jeg ikke laget en skikkelig spilleliste tidligere om det å være tørst? Gudene vet, med tanke på hvor mange artister som har sunget om alkoholens mange gleder – og fallgruver. Ikke for å moralisere, men kong Alkohol er en lunefull «venn», og ikke nødvendigvis en du skal bli bestis med. På den annen side, mange er dem som har hatt stor glede av et glass eller to – eller ørten – og har kommet fra det med både liv og helse i behold. Foreløpig ser det eksempelvis ut til å gå helt strålende for Quarter Wolf. Men altså, vit hva du gjør i omgang med «det sterke».

Ikke alle artistene på min mildt sagt omfattende spilleliste om alkohol kan sies å ha eller å ha hatt et kjernesunt forhold til rusmidler. Keith Richards, Iggy Pop, Tom Waits, Nina Simone, Joachim Nielsen, Merle Haggard, Amy Winehouse, Jackie Leven, Snoop Dogg, Jerry Lee Lewis, Nick Cave, Dean Martin og Warren Zevon er blant dem som neppe kan beskyldes for å ha vandret den smale sti i særlig grad. Sanger av typen «Honky Tonk Women», «The Piano Has Been Drinking (Not Me)», «To fulle menn», «I Think I’ll Just Stay Here And Drink» og «Desperadoes Under The Eves» er blant flere gode eksempler på sanger der alkoholen har spilt en stor og viktig rolle.

Da Kimberly Rew i Katrina And The Waves skrev «Red Wine And Whiskey» var det med henvisning til at nevnte fludier fløt i strie strømmer og at det var dårlig for økonomien, men med glimt i øyet. Madness «Lovestruck» og deLillos’ «Suser avgårde alle mann» handler begge om å karre seg hjem etter en fuktig aften, spesielt førstnevnte i fornøyelige vendinger, mens Lars Lillos tekst om å være full og gå midt i Bygdøy allé har blitt en del av oslosjargongen. Alan Jacksons «It’s Five O’Clock Somewhere» er en humoristisk fuck you til en kjip jobb med en kjip sjef, der Jimmy Buffett dukker opp mot slutten av sangen for å gjøre det hele enda lystigere.

Når John Lee Hooker bestiller «One Bourbon, One Scotch, One Beer» i Rudy Toombs’ sang av samme navn, er det imidlertid starten på en kveld som ikke vil ende pent. Enda mer alvorlig blir det i låter som Lars Demians «Fyllot och Miss World», Alice Coopers «From The Inside», The Housemartins’ «Happy Hour», Bruce Springsteens «Highway Patrolman» (i Johnny Cash’ overlegne versjon), Townes Van Zandts «Waitin’ Around To Die», George Thorogoods «I Drink Alone», The Jams «Saturday Kids» og The Rainmakers’ «Drinkin’ On The Job». Her handler det om de åpenbare skyggesidene, og dem er det mange av.

Men så mye bra musikk alkoholen tross alt har ført med seg! Det var vanskelig å begrense seg da jeg skulle lage denne spillelisten, og jeg har endt opp med godt over 300 sanger om fyll og fanteri. Blant de mange jeg ikke har nevnt og som er mer på listen er kremartister som Backstreet Girls, Squeeze, Tom Russell, Black Flag, Raga Rockers, Pogues, Tom T. Hall, Bob Woodruff, Joni Mitchell, Gillian Welch, Elton John, Steve Earle, Guy Clark, X, Emmylou Harris, Billy Joel, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Leonard Cohen, Steely Dan, Eagles, Tønes og George Jones. Det sier seg selv at dette bare er toppen av isfjellet.

Savner du noen favoritter? Gi gjerne lyd, så skal vi se om ikke vi kan øke antallet låter ytterligere. Her er det så mye å ta av at det knapt er til å tro.

Sjekk også: Litterær spilleliste